Van hardlopen word je slimmer

Met hardlopen train je niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek. 

Je traint niet alleen je conditie, maar ook je hersenen.

Er is weer een kakelverse studie opgedoken die bewijst hoe goed én slim het is om regelmatig te sporten. Het trainen van je uithoudingsvermogen is namelijk niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je brein. Een sport als hardlopen zorgt ervoor dat er bepaalde stofjes naar je hersenen gaan, waardoor je geheugen versterkt wordt.

De hypothese van de onderzoekers van het National Institutes of Health (NIH) in Amerika: tijdens het sporten worden er bepaalde stofjes in je spieren aangemaakt die vervolgens via je bloed in je hersenen belanden. Die theorie hebben ze getest met de stof cathepsine B (een soort proteïne). Deze stof staat erom bekend dat het de spieren helpt om te herstellen na het sporten. En inderdaad: de proefpersonen die meer waren gaan hardlopen, hadden meer cathepsine B in hun lichaam gekregen. Met meer van die proteïne in hun lichaam presteerden ze beter op verschillende cognitieve tests.

Hoeveel je precies moet sporten om je brein beter te laten presteren, weten de wetenschappers nog niet. De deelnemers van het onderzoek sportten allemaal vrij intensief, maar onderzoeker Henriette van Praag denkt dat lichtere work-outs net zo effectief zouden kunnen zijn. “Er is een goede reden om aan te nemen dat elke mate van sport beter is dan niets”, zegt ze tegen The New York Times.

Dankzij Instagram sporten we meer >

Bron: The New York Times | Beeld: iStock

Laatste nieuws