Waarom sommige mensen geen ‘likes’ nodig hebben

Om gelukkig te zijn.

Lees ook

Veel mensen worden stiekem best blij van veel likes op hun kakelverse Instagram-foto – ook al geven ze dat niet altijd toe. Toch zijn er ook mensen die het écht niets kan schelen: zij zijn immuun zijn voor ego boosts op sociale media.

Wie dat zijn? Mensen die een doel hebben in het leven. Dat blijkt uit het onderzoek ‘How many likes did I get’ van de Cornell Universiteit. In het onderzoek werd gekeken naar de relatie tussen positieve feedback op sociale media en het zelfvertrouwen van mensen. De mensen met een doel in hun leven zagen de positieve reacties wel, maar hadden die positieve feedback van anderen niet nodig om zich goed te voelen over zichzelf.

Er werden twee experimenten gedaan voor het onderzoek. In het eerste experiment werd het zelfvertrouwen en gevoel van een doel gemeten onder 250 actieve Facebookgebruikers. Ook werd gevraagd hoeveel likes ze gemiddeld kregen op een foto. Daar bleek uit dat mensen die gemiddeld meer likes kregen een hoger zelfvertrouwen hadden, terwijl de mensen met het gevoel van een doel niet meer zelfvertrouwen kregen door meer likes. Ook in een tweede experiment met honderd studenten, kregen alleen studenten zonder doel een extra boost van veel likes.

Dusse, zoek een doel in het leven en neem die Facebook-likes lekker voor lief, luidt het devies ;). 

Deze vrouw maakt de gevaarlijkste selfies ooit >

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook