Waarom je niet op Valentijnsdag wilt trouwen

We leggen uit.

Lees ook

Het lijkt natuurlijk súperromantisch: trouwen op de dag van de liefde. Toch kan je dat misschien beter niet doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een grotere kans bestaat dat je gaat scheiden als je op deze speciale dag getrouwd bent.

Hetzelfde is zo bij andere speciale data, zoals de populaire trouwdatum 09-09-99 en 01-02-03. Op speciale dagen als deze is de kans 18 tot 36 procent groter dat je huwelijk in een scheiding eindigt, dan als je op een ‘normale’ datum getrouwd bent. Dat zeggen wetenschappers van het Melbourne Institute of Applied Economic and Social Research.

Voor het onderzoek werden meer dan een miljoen Nederlandse huwelijken onderzocht, allemaal voltrokken tussen 1999 en 2013. Vervolgens analyseerden de onderzoekers de scheidingscijfers in die periode – dus: hoeveel van de honderd koppels die op een bepaalde datum trouwden, scheidden er in dat tijdsbestek weer?

Volgens de onderzoekers heeft het niet zo zeer met de datum zelf te maken dat mensen sneller scheiden, maar wel met bepaalde eigenschappen van het koppel. Een theorie van de wetenschappers is dat koppels die op speciale data trouwen bijvoorbeeld extra stimulans van buitenaf nodig hebben. Ook vonden de onderzoekers dat koppels die op speciale data trouwden een groter verschil hadden in opleidingsniveau. Daarnaast was de kans ook groter dat ze eerder getrouwd waren en kinderen hadden.

10 vragen om erachter te komen of je een goede relatie hebt >

Laatste nieuws

Zie ook