O jee: kan de pil leiden tot depressies?

De wetenschap komt met een antwoord.

Eerder bleek al uit onderzoek dat de pil je zin in sex zou verminderen, nu blijkt er nog een nadeel te zitten aan de pil. Een Deense studie onder meer dan een miljoen vrouwen legt nu ook een link tussen de pil en depressies.

De University of Copenhagen bestudeerde de grote groep vrouwen, gedurende dertien jaar. De vrouwen waren allemaal in de leeftijd van vijftien tot 34. Bij hen werd ontdekt dat het percentage depressieve mensen aanzienlijk hoger lag bij vrouwen die de pil slikten.

Vrouwen die de pil slikten, hadden 23 procent meer kans op het nemen van antidepressiva. Dit komt door de hormonen die de pil afgeeft. Ook een ring of spiraaltje zou de kans op een depressies en het slikken van antidepressiva vergroten. Jonge vrouwen bleken uit het onderzoek het meest kwetsbaar; het grootste risico lag bij jonge meiden in de leeftijd van vijftien tot negentien jaar.

De knappe koppen ontdekten daarnaast dat de kans op een depressie verkleint als je de pil op een latere leeftijd begint te slikken. Dat neemt alleen niet weg dat de kans nog bestaat. Langdurig gebruik van de pil zou het risico doen afnemen; na vier tot zeven jaar werd de kans op depressies zelfs kleiner.

Eindstand: het onderzoeksteam beweert dat een depressie een reëel nevenactiviteit is van anticonceptiemiddelen die hormonen afgeven, maar er is geen reden tot paniek. “Hormonale anticonceptie moet afgewogen worden op basis van alle voordelen en risico’s, en dit is daar slechts één van”, besluit onderzoeker Dr. Øjvind Lidegaard.

Door dit anticonceptiemiddel heb je minder zin in sex >

Bron: Jama Psychiatry | Beeld: iStock

Laatste nieuws