Er gaat 's ochtends niets boven de geur van vers gezette koffie. Los van die geur hebben we het zwarte goud ook nodig om een kickstart te krijgen voor de rest van de dag. Hoewel... Volgens Steven Miller van de Uniformed Services University of Health Sciences in Bethesda zit dat allemaal tussen je oren. Begin je de dag met koffie, dan zou dat bovendien kunnen leiden tot een verhoogde tolerantie voor cafeïne.
Zijn bezwaar heeft alles te maken met je hormonen en de welbekende biologische klok. Op bepaalde momenten van de dag worden daardoor bepaalde hormonen aangemaakt; denk aan melatonine (slaaphormoon) aan het einde van de dag of cortisol, het stresshormoon, waarvan we wakker en alert worden. Dit stofje wordt tussen 8 en 9 uur 's ochtends aangemaakt, tijdens de lunch (tussen 12 en 13 uur) én tussen 17.30 en 18.30 uur. Drink je op die momenten van de dag koffie, dan gaat de effectiviteit van het cortisol naar beneden. Tegelijkertijd zou cafeïne de productie van cortisol kunnen verhogen, wat je biologische klok helemaal in de war brengt.
Wat wel de goede tijd is om een bakkie pleur naar binnen te werken? Tussen 9.30 en 11.30 óf tussen 13.30 en 17 uur. Je cortisolniveau heeft dan een dip die opgekrikt kan worden dankzij cafeïne. Daarnaast heeft je biologische klok er op die momenten geen last van.
Je houdt je koffiekopje blijkbaar al je hele leven verkeerd vast >
Bron: Daily Mail | Beeld: iStock