Nóg een levend bewijs dat calorieën tellen onzin is

Haar lichaam ziet er beter uit nu ze méér calorieën binnen krijgt.

Lees ook

Sommige mensen hebben die wat kilo’s kwijt willen raken, letten alleen maar op de hoeveelheid calorieën die ze binnenkrijgen. ‘Stop daarmee’ is de boodschap van steeds meer fitgirls. 

De 20-jarige blogger Sarah Puhto uit Finland bijvoorbeeld; met een voor- en na-foto bewijst ze dat het obsessief bijhouden van je calorie-inname totaal geen zin heeft. Vroeger lette ze op dat ze op minder dan duizend calorieën per dag zat, en ze woog toen 54 kilo. Tegenwoordig krijgt ze twee- tot drieduizend calorieën per dag binnen en weegt ze 57 kilo. Het verschil in gewicht is minimaal, maar van buiten ziet ze er nu stukken beter uit. Bovendien geniet ze nu weer gewoon van lekker eten.

Sarah legt uit dat ze altijd dacht dat het niet uitmaakte wát ze at, als ze op dagelijkse basis maar onder de duizend calorieën bleef. Door haar extreme dieet ging ze regelmatig met honger naar bed – zo erg zelfs dat ze steken had in haar buik. “Deze mindset was fout, ik dacht dat ik gelukkig zou zijn door weinig te eten, en een met gewicht had van 50 kilo”, geeft de Finse toe. “Maar hoe minder ik at, hoe ongelukkiger ik was. Ik had geen controle over hoe ik at doordat mijn lichaam zo uitgehongerd was. Of het was juist te vol doordat ik in één keer heel veel at. Ik snapte niet waarom mijn dieet niet werkte.”

Op je gevoel af

Begin dit jaar besloot ze haar relatie met eten drastisch te veranderen. Ze ging veganistisch leven en schroefde haar calorie-inname op. Daarnaast stortte ze zich op sporten en al snel merkte ze dat ze zich energieker voelde, spieren opbouwde en strakker in haar vel zat. Momenteel schat Sara dat ze zo’n 57 kilo weegt, maar ze weet het niet zeker. “Ik weeg mezelf niet meer, ik laat een getal niet meer mijn zelfvertrouwen beïnvloeden. Ik ga erop af hoe ik me mentaal voel en dat is geweldig!”

Haar advies? “Laat een getal op de weegschaal je naar beneden halen. Begin niet aan een crashdieet – het zal je op de lange termijn niet helpen. Voedsel is bedoeld als brandstof voor je lijf, niet om je ongelukkig te maken.”

Vrouw bewijst dat weinig calorieën je niet helpen aan een strakker lichaam >

Bron: Metro UK | Beeld: Instagram (@saggysara)

Laatste nieuws

Zie ook