Interview: carrièrelessen van Harvard-hoogleraar Anita Elberse

Over Harvard, carrières en het event Inspiration360.

Lees ook

Ze is een van de jongste vrouwelijke hoogleraren aan de prestigieuze universiteit Harvard: Anita Elberse. Op 4 oktober is ze te zien in Ziggo Dome tijdens Inspiration360, waar ze met andere internationale wereldsprekers als Al Gore, Richard Branson en Bear Grylls garant staat voor een inspirerende avond. Een goede reden voor ons om haar een paar vragen te stellen. 

Hoe is het om les te geven op de Harvard Business School?
“Het is heel erg leuk om te doen, maar ook heel anders dan in Nederland. Elke les behandel ik een case-studie die om één wereldster of entertainmentbedrijf draait, bijvoorbeeld hoe Beyoncé haar cd op de markt zou moeten brengen en of FC Barcelona het zich kan veroorloven ergens zoveel geld in te investeren. Hier voeren we dan de hele les een discussie over en uiteindelijk komen we vaak tot nieuwe inzichten en conclusies. Het is ook best intensief, want een les duurt tachtig minuten en in een klas zitten zo’n negentig studenten die voornamelijk aan het woord zijn. Elke les word ik opnieuw verrast door de studenten, waar ik veel van leer. Daarnaast heeft dit vak ook het grote voordeel dat ik toegang tot iedereen heb. Niemand is buiten bereik en dus ook de sterren niet. Beyoncé, Lady Gaga en Cristiano Ronaldo zou ik anders nooit gesproken hebben.”

In jouw lessen gebruik je onder andere cases van sterren als Beyoncé en Lady Gaga. Hoe gaat dat in zijn werk?
“Ik ontwikkel ze zelf, wat maanden in beslag kan nemen. Soms benader ik zelf een persoon en soms komen ze ook naar mij toe. Dan bekijk ik vaak eerst of er een case in zit en anders zie ik er vanaf. Voor zo’n samenwerking worden strenge afspraken gemaakt. Zo hebben zij altijd het recht om alles eerst te checken en als ze niet willen dat iets bekend wordt voor het publiek, dan gebeurt dat ook niet. Op deze manier kunnen ze heel vrijuit praten, omdat ze weten dat ze beschermd zijn. Ze zijn dan ook heel open, wat fijn is voor de case-studie. Ze willen vaak graag meewerken aan zo’n case, omdat het niet voor commerciële doeleinden is en studenten er echt van kunnen leren.”

Wat is jouw advies aan iemand die de top wil bereiken?
“Aan de ene kant: vooral niet naar advies luisteren. Je moet je hart volgen en advies van anderen leidt alleen maar af. Het is natuurlijk met de beste bedoelingen, maar diep vanbinnen weet alleen jij precies wat je echt leuk vindt en wilt bereiken. Aan de andere kant zijn er wel een aantal factoren die belangrijk zijn voor succes:

  • Allereerst talent. Je moet ergens goed in zijn, iets waarin jij kunt uitblinken.
  • Je moet ook niet bang zijn om hard te werken. Je moet er helemaal voor gaan en niet na het eerste obstakel al opgeven.
  • En als laatste iets wat je niet in de hand hebt: een beetje geluk. Bijna alle sterren uit mijn cases hebben gewoon veel geluk gehad tijdens hun weg naar de top, waardoor ze kansen kregen die bepalend waren voor hun carrière. Dus sta vooral ook klaar om meteen je kans te grijpen; je weet nooit wat daar weer uit voortkomt.”

Inspiration360

Wat kunnen we 4 oktober verwachten?
“Inspiration360 is een heel groot evenement in de Ziggo Dome voor een publiek van 13.000 mensen, van student tot CEO. Het zal dus niet zo interactief zijn als een les op Harvard, maar wel heel leerzaam. Tijdens het evenement zal ik het vooral hebben over wat ik heb geleerd van mijn onderzoeken voor de cases, want daaruit kun je vele belangrijke lessen trekken. Het zal niet zo zeer gaan om hoe je de nieuwe Beyoncé kunt worden, maar van zulke sterren en grote entertainmentbedrijven kun je wel veel leren voor je eigen carrière. Ik hoop de bezoekers veel nieuwe inzichten te geven en vooral te inspireren.”

Op dinsdagavond 4 oktober staat de Ziggo Dome geheel in het teken van Inspiration360, met het thema ‘The Ultimate Survival’. Ondernemers, professionals, leiders en managers krijgen hier antwoord op de vraag hoe zij hun weg kunnen blijven vinden in de moderne jungle, die sterk aan verandering onderhevig is. Wil jij erbij zijn? Bestel je tickets via inspiration360.nl

Science says: een zeurende moeder boost je carrière >


Beeld: Inspiration360

Laatste nieuws

Zie ook