10 mogelijke redenen waarom je vannacht steeds wakker werd

Zo kan je slaapomgeving bijdragen aan een slechte nachtrust.

Ben je vannacht weer ontelbaar keer wakker geworden? Een slechte nachtrust kan ervoor zorgen dat je overdag minder goed functioneert. Goed dus om uit te pluizen waardoor je zo onrustig slaapt.

1/ Onregelmatig leven
Door een onregelmatig leven kan je slaapritme behoorlijk verstoord raken, waardoor je ’s nachts niet kunt slapen. Voor een goede nachtrust heb je regelmaat nodig en kun je het best op een vast tijdstip naar bed gaan.  

2/ Te veel cafeïne
Vrij logisch dat cafeïne je wakker kan houden, maar het heeft ook invloed op de kwaliteit van je slaap. Cafeïne heeft een halveringstijd van drie tot vijf uur, waardoor je lichaam uren na consumptie nog bezig is met het verwerken ervan. Probeer dus minstens zes uur voordat je gaat slapen geen cafeïne meer te drinken.  

3/ Stress
Stress is nooit goed voor je nachtrust. Je hoofd zit vol zorgen, waardoor je moeilijk kunt ontspannen. Als je niet goed slaapt, ben je ook nog extra vatbaar voor nóg meer stress, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. Probeer dus voor het slapen gaan je gedachten op een rij te zetten en iets leuks te doen waar je relaxed van wordt.

4/ Je slaapomgeving
Ook je slaapkamer kan bijdragen aan een slechte nachtrust. Zorg dat het niet te warm is en dat het volledig donker is. Ook een goed matras met fijn beddengoed doet wonderen. Woon je in een rumoerige buurt of heb je een partner die snurkt? Gebruik dan oorddopjes voor absolute stilte.

5/ Rugpijn
Door rugpijn kan je vaak geen comfortabele slaappositie vinden, maar je kunt er ook plotseling wakker door worden. De beste positie om rugklachten en nekpijn te verminderen is op je zij met je knieën lichtjes opgetrokken en een kussen tussen je benen.

6/ Je beweegt te weinig
Als je te weinig lichaamsbeweging krijgt, ben je waarschijnlijk niet moe genoeg en kom je dus moeilijker in slaap. Ook kan je tijdens de nacht sneller wakker worden, omdat je minder slaap nodig hebt. Probeer dus elke dag te bewegen, zelfs een wandeling is al goed. Sport alleen niet vlak voordat je naar bed gaat, want dan is je lichaamstemperatuur nog te hoog, wat ook niet bevorderlijk is voor een goede nachtrust.

7/ Alcohol
Een wijntje voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat je snel in slaap komt, maar ook dat de kwaliteit van je slaap sterk vermindert. Je slaapt veel minder diep, waardoor je dus ook sneller wakker wordt. Stop dus een paar uur voordat je gaat slapen met alcohol.

8/ Je eet laat
’s Avonds laat nog iets eten kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt. Je lichaam is dan nog hard bezig om alles te verteren, waardoor je niet helemaal ontspannen bent. Als je toch nog iets wilt snacken, kies dan voor licht verteerbaar voedsel als pap of kleine stukjes banaan.

9/ Medicijnen
Gebruik je medicijnen? Dat kan ook een oorzaak zijn van jouw slapeloosheid. Zo kunnen bijvoorbeeld medicijnen tegen hooikoorts ervoor zorgen dat je ’s nachts vaak wakker wordt. Check dus goed de bijwerkingen en kijk of er misschien alternatieven zijn, of neem ze op een ander tijdstip in.

10/ Hormonen
Hormonen hebben een sterke invloed op je slaapritme. De menstruatiecyclus, een zwangerschap en de menopauze veroorzaken hormonale veranderingen die ervoor kunnen zorgen dat jij minder goed doorslaapt. Je kunt er niet veel aan doen, maar als je er extreem veel last van hebt, is het verstandig om langs te gaan bij de dokter.

Lees ook: Met deze tip kom je gemakkelijker uit bed

Bron: The Huffington Post | Beeld: iStock

Laatste nieuws