6 tips om vanuit het buitenland te werken als een digital nomad

Want werken vanaf een tropisch eiland is toch ideaal?!

Lees ook

Eerst een belangrijke meeting via Skype, daarna nog even een mailtje sturen naar je baas om vervolgens aan het zwembad plaats te nemen met een cocktail in je hand: het leven van een digital nomad. Werken combineren met reizen lijkt misschien een onbereikbare droom, maar steeds meer (freelance) professionals kiezen ervoor om naar een tropische locatie te vertrekken. Met deze zes belangrijke tips kun je je voorbereiden om ook als digital nomad aan de slag te gaan.

1/ Blijf in contact
Je moet altijd verbonden zijn met de rest van de wereld, waar je ook bent. Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel actueel is en dat je jezelf op de juiste manier verkoopt. Focus op je ervaring en expertise. Als je internationale ambities hebt, moet je vooral niet vergeten je pagina naar het Engels te vertalen voor een groter bereik; zo word je sneller gevonden door potentiële opdrachtgevers.

2/ Netwerken
Zoek contact met mensen uit je netwerk die wonen, werken of zaken doen in het land waar je naartoe zou willen. Zij kunnen je helpen met praktische zaken als een slaapplek maar ook met nieuwe contacten ter plekke. Heb je geen direct contact met iemand die daar al werkt, dan kun je nog steeds je netwerk raadplegen om via via alsnog bij de juiste persoon terecht te komen.

3/ Houd thuisblijvers op de hoogte
Je wilt natuurlijk niet dat mensen denken dat je van de aardbodem bent verdwenen. Plaats dus regelmatig updates van je werkzaamheden en successen. Op deze manier blijf je actief in je netwerk en zo komen er misschien weer nieuwe opdrachten jouw kant op.

4/ Check LinkedIn Pulse
Pulse verzamelt nieuws dat specifiek is afgestemd op jouw contacten en professionele LinkedIn-profiel. Zo blijf je goed op de hoogte van wat er zich in jouw netwerk en op jouw vakgebied afspeelt en voel je je minder verwijderd van ‘de bewoonde wereld’. Ook het delen en liken van deze berichten zorgt er weer voor dat jij zichtbaar blijft voor jouw netwerk.

5/ Doe research naar het land
Elk land heeft eigen normen, waarden, tradities en omgangsvormen. Ook op zakelijk gebied moet je met bepaalde dingen rekening houden. Doe dus research naar het land waar je naartoe wilt, zodat je goed voorbereid bent. Verdiep je in de cultuur en zorg dat jij de lokale markt door en door kent.

6/ Word lid van een digital nomad-groep
Bij LinkedIn kun je je aanmelden bij verschillende groepen en dus ook bij een speciale digital nomad-groep. Hier kun je veel informatie vinden en relevante discussies voeren met gelijkgestemden. Via deze contacten vind je sneller potentiële opdrachtgevers en ontmoet je wellicht andere reizende professionals bij jou in de buurt.

Lees ook: 6 manieren om te relaxen tijdens een drukke werkdag

Bron: Coopr | Beeld: Katelijne Verbruggen

Laatste nieuws

Zie ook