Met deze tips ontbijt je het gezondst

Volgens een diëtiste.

Lees ook

Dat er veel nadelen zitten aan het skippen van je ontbijt, is niets nieuws. Je stofwisseling komt langzamer op gang, je zult last hebben van concentratieproblemen en gedurende de dag vaker trek hebben. 

Begin de dag met een ontbijtje dus, en dat hoeft echt niet uitgebreid te zijn. Als je ’s ochtends weinig honger  hebt en nog wel wat tips kunt gebruiken: Het Laatste Nieuws sprak met diëtiste Charlotte Vande Riviere.

1/ Take your time

“Zet je wekker vijf minuten eerder, zodat je op je gemak kunt ontbijten”, adviseert Charlotte. “Probeer ook even je telefoon aan de kant te leggen. Ben je het nieuws aan het lezen of bezig met Instagrammen, dan registreren je hersenen niet dat je aan het eten bent.” Daarnaast raadt Charlotte aan om vóór je ontbijt een groot glas water te drinken. “Het is niet alleen een goede gewoonte, maar het helpt om gifstoffen uit het lichaam te krijgen. Bovendien zorgt het ervoor dat je niet te veel eet, en dat is weer bevorderend voor de lijn.”

2/ Varieer en neem een volwaardig ontbijt

Ga voor een ontbijt dat zowel koolhydraten als eiwitten en gezonde vetten bevat. “Dat geeft het langst een verzadigd gevoel. Verval niet in een routine en probeer elke dag te variëren.” Zo is havermout ontzettend gezond, maar als je het iedere dag eet is het veel te saai. “Hoe meer je varieert, hoe meer verschillende kanalen je lichaam moet aanspreken en hoe sneller je verbranding gaat. Daarnaast is het op die manier makkelijker om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.” 

3/ Pure producten

Als je vlak na het ontbijt weer honger hebt, kan het zijn dat je te veel suikers tot je genomen hebt; dat is ook een van de redenen dat je geen banaan als ontbijt moet nemen. “Probeer bewerkte voedingsmiddelen te vermijden”, waarschuwt de deskundige. “Vooral geraffineerde suikers, die brengen een suikerpiek teweeg waardoor je gedurende de dag sneller zin hebben in zoet. Daardoor ga je sneller snacken.” Maar het betekent niet dat je nooit meer je geliefde boterham met chocopasta mag eten: “Daar ga je niet dood van. Het belangrijkste is het totaalplaatje.” Eet dus één broodje met nutella in plaats van twee en neem daarbij een kom yoghurt, vult Charlotte aan. “Zo krijg je toch een volwaardig ontbijt binnen.”

Dit is het allergezondste (en lekkerste) ontbijt ooit >

Bron: NINA (HLN) | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook