Interview: NYFW met plus-size model Danielle van Grondelle

Over New York Fashion Week, de ontwikkeling van plus-size modellen en toekomstdromen.

Lees ook

Rotterdams plus-size topmodel Danielle van Grondelle woont nu vier jaar in New York en werkt al ruim tien jaar aan de top van de curvy-modellenwereld. Zo stond ze in Vogue Italia, heeft ze campagnes geschoten voor Marina Rinaldi en S’Oliver en is ze het eerste Nederlandse plus-size model ooit dat meeliep in New York Fashion Week, waar ze dit jaar wederom te zien was. Wij spraken haar over de Fashion Week, de ontwikkeling van plus-size modellen en over haar toekomstdromen.

Hoe is het om als plus-size model mee te lopen tijdens New York Fashion Week?
“Echt super natuurlijk! Het is een drukke, intense periode, waarin ik elke dag werk en mijn voeten onder de blaren zitten, maar ik zou het voor geen goud willen missen. Ik, als Rotterdamse vrouw, zulke topshows lopen met mijn curves! Ik ben echt heel trots dat ik dit mag meemaken met mijn natuurlijke maat. Tijdens NYFW liep ik de show van Rachel Roy en Macy’s Frontrow Show, die allebei voor het eerst curvy modellen gebruikten. Het is mooi om diversiteit te laten zien en er wordt ook goed op gereageerd. Er werd geklapt in de zaal en mensen zijn blij om verschillende modellen te zien.”

Zie jij jezelf als een rolmodel voor vrouwen met een maatje meer?
“Absoluut. Ik ben heel trots dat ik met mijn werk als plus-size model een goed voorbeeld kan geven dat schoonheid in alle vormen en maten komt. Het is belangrijk om je natuurlijke maat te omarmen, of dat nou curvy of slank is. Maar jezelf uithongeren om iets te zijn wat je niet echt bent, is nooit mooi. Mijn gezonde versie is maat 42, maar in het gewone leven in Nederland is dat een gemiddelde maat.”

Hoe is de ontwikkeling van plus-size modellen in de modewereld?
“Verandering kost natuurlijk tijd, maar je ziet ze steeds vaker. Zeker nu er ook plus-size modellen meelopen tijdens NYFW, merk je dat er verandering aankomt. De grotere modemerken kunnen het niet meer negeren. Ik zie de toekomst dan ook rooskleurig, want er worden steeds meer barrières doorbroken. Ik hoop echt op een toekomst waarin diversiteit op alle niveaus wordt gevierd: meer kleur, meer verschillende lichaamstypen. Er is nog zo veel te behalen qua diversiteit.”

Wat is jouw toekomstdroom voor je eigen carrière?
“Ze noemen mij nu al hét curvy topmodel van Nederland, maar ik wil graag nog meer naam maken in Amerika. Mooie editorials en beautycampagnes staan hoog op mijn lijst. Ook zou ik graag een eigen kledinglijn willen opzetten. Van slank tot curvy; ik wil een trendy merk dat zich niet beperk tot een paar maten. Daarnaast lijkt het me super om later een eigen tv-programma te hebben waarin ik curvy vouwen restyle en meer zelfvertrouwen geef.”

Wat zou jij vrouwen nog mee willen geven?
“Wees vooral niet te hard voor jezelf. Schoonheid komt in alle vormen en maten. Omarm je natuurlijke maat en omring jezelf met fijne mensen.”

Check deze beelden waarin Danielle een kijkje achter de schermen geeft tijdens New York Fashion Week!

Volg Danielle op Instagram: @daniellevangrondellemodel

Stylist Tim Gun neemt het op voor vollere vrouwen in mode-industrie >

Beeld: Getty Images, Danielle van Grondelle

Laatste nieuws

Zie ook