Stylist Tim Gunn neemt het op voor vollere vrouwen in mode-industrie

"Negeer ze niet."

Op de catwalk en in reclamecampagnes zijn het nog altijd vooral superslanke, afgetrainde modellen die we zien. De meeste ontwerpers blijven dan ook vasthouden aan kleine maten en dat is precies waar stylist Tim Gunn – vooral bekend van Project Runway – klaar mee is. “Veel meer vrouwen hebben een maat 16 in plaats van een maatje 6”, schrijft hij in een opiniestuk voor The Washington Post. “Maar dat lijkt de industrie te negeren.”

Geld

Nu de modeweek in New York in volle gang is, zag Tim Gunn zijn kans schoon om zijn mening te laten horen over de kledingmaten die worden gehanteerd in de mode-industrie. Het grootste deel van de vrouwen wordt daarbij genegeerd, schrijft hij. “De gemiddelde Amerikaanse vrouw draagt nu volgens de cijfers van The Washington State University iets tussen een maat 16 en 18 (maat 46 en 48 in Europa). Er zijn honderd miljoen vrouwen met een maatje meer in de VS en die hebben de afgelopen drie jaar meer geld uitgegeven aan kleding dan het slankere deel van de bevolking. Aan deze groep kan veel geld verdiend worden.”

Maar of Gunn snel een verandering verwacht? “Ik heb het er met veel ontwerpers en merchandisers over gehad en het antwoord is vaak: ‘Ik ben niet geïnteresseerd in dat type vrouw, omdat ik niet wil dat ze mijn kleding draagt. Ze zal er niet uitzien zoals ik wil dat ze eruit ziet’. Plus-size vrouwen worden als ingewikkeld gezien. Ze zijn in de ogen van ontwerpers ‘anders’ en ‘moeilijk’, en geen twee vrouwen met een maat 16 zijn volgens hen hetzelfde.”

Harmonieuze balans

“Maar het zijn de ontwerpers die te kort schieten, niet de klanten”, benadrukt de stylist. “Er is geen enkele reden waarom volslanke vrouwen er niet even fantastisch uit zouden mogen zien als alle andere vrouwen. De sleutel is een harmonieuze balans tussen silhouet, proportie en pasvorm. De ontwerpen moeten opnieuw vormgegeven worden, het is niet alleen een kwestie van het aanpassen van proporties. Wanneer het goed wordt gedaan, kan kleding de optische illusie creëren dat we langer en slanker zijn.”

Plus-size model doet boekje open over keiharde modewereld >

Bron: The Washington Post | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws