De één noemt het de vijfsecondenregel terwijl de ander drie seconden hanteert, maar we hebben het over hetzelfde: de tijd dat je je eten op de grond kan laten liggen waarna je het nog ‘veilig’ kunt opeten. Bacteriën zouden zich in een paar seconden niet kunnen verspreiden, tenminste, dat hopen we. Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit bewijzen helaas het tegendeel.
Knappe koppen van de Rutgers University in New Jersey konden weinig wetenschappelijk onderzoek vinden dat aantoonde dat het inderdaad prima is om gevallen eten snel op te rapen en het alsnog in je mond te steken. “Daarom besloten we er dieper in te duiken”, aldus professor Donald Schaffner.
Verschillende ondergronden
Voor het onderzoek werden verschillende soorten voedsel en verschillende soorten 'grond' gebruikt. Het blijkt per situatie te verschillen hoe snel bacteriën zich nestelen en verspreiden, maar er zijn genoeg gevallen waarbij dit al binnen vijf seconden gebeurt. Bij vochtig voedsel bijvoorbeeld; doordat bacteriën zich verplaatsen in vocht, wordt de kans op besmetting vergroot.
Daarnaast speelt de soort vloer waarop het eten is neergekomen een grote rol. Zo zouden bacteriën op een gladde ondergrond sneller kruipen dan op een kleed.
De vijf- of driesecondenregel is dus allesbehalve waterdicht. En al word je er volgens Schaffner lang niet altijd ziek van, waarom zou je het risico nemen?
Dit gebeurt er in je maag wanneer je instant noedels eet >
Bron: Science Daily | Beeld: iStock