Waarom je nooit je ziektesymptomen moet googelen

Gebruik Google liever niet als dokter.

Waarom je nooit je ziektesymptomen moet googelen

Je hebt het vast weleens gedaan toen je ergens last van had: al je symptomen gegoogeld om vervolgens bij een vreselijke ziekte uit te komen. Volgens Dr. Mary Aiken - gespecialiseerd in cyberpsychologie - kunnen we dat beter niet meer doen. Zo zou het googelen van symptomen je zieker maken.

In de VS wordt er jaarlijks meer dan 20 miljard euro uitgegeven aan onnodige doktersbezoeken en dat schijnt volgens onderzoek te maken hebben met het googelen van symptomen. Mensen die gewone symptomen opzochten, kwamen namelijk al gauw bij ernstige ziektes terecht. Door hierover te lezen, begonnen ze ook sneller te denken dat ze die ziekte daadwerkelijk hebben. Het internet zou mensen angstig maken met als gevolg dat ze sneller naar de dokter gaan. 

Meer risico

Door de angst van de mensen is het dus veel drukker in de wachtkamers. Dokters zijn er helemaal niet blij mee, want het brengt ook meer risico met zich mee. Hoe vaker je een dokter bezoekt met aannemelijke symptomen, hoe meer procedures je kan ondergaan om het te onderzoeken. Wat vaak achteraf niet eens nodig was geweest. Daarnaast heb je zo ook meer kans op een medische fout.

Google geeft toe dat de juiste gezondheidsinformatie moeilijk te vinden kan zijn, waardoor mensen met milde symptomen bij vreselijke ziektes terecht kunnen komen. Maar toegeven is één ding, nu nog iets eraan doen.

Laat je ondertussen niet gek maken door het internet en blijf realistisch. Vaak is die verkoudheid ook echt alleen maar een verkoudheid.

Goed nieuws voor koffiedrinkers: het is goed voor je gezondheid >

Bron: Quartz | Beeld: iStock