Op dit punt in de relatie raken koppels in een sleur

Volgens de wetenschap.

Op dit punt in de relatie raken koppels in een sleur

Aan het begin van een relatie is alles nog ontzettend spannend. Het moment dat je hem weer ziet zorgt voor kriebels in je buik, je duikt zo vaak mogelijk tussen de lakens met elkaar en wilt het liefst zo veel mogelijk tijd samen doorbrengen. Misschien kun (en wil) je het nu nog niet geloven, maar na een tijdje neemt de intense spanning af.

Wanneer dat moment aanbreekt? Na twaalf maanden, stellen onderzoekers. Aan het onderzoek Does sexual satisfaction change with relationship duration deden 3.000 heteroseksuele koppels mee die details over hun seksleven deelden. Sommige stellen zaten nog in hun prille fase, andere waren al meer dan twintig jaar samen. De meest opvallende uitkomst was dat koppels het meest actief zijn in bed tijdens het eerste jaar van hun relatie, daarna neemt het langzaam af. Dat zou volgens het onderzoeksteam komen doordat het stel elkaar dan nog moet leren kennen en ontdekken. Kennen ze elkaar eenmaal door en door, dan maken ze minder vaak tijd vrij voor sex.

Dit wil natuurlijk niet meteen zeggen dat je na een jaar geen goed seksleven meer hebt. De frequentie neemt misschien af, maar dat betekent niet automatisch dat je saaie vrijpartijen hebt. Zelfs niet na twintig jaar, zo concludeert ook het onderzoeksteam. Gelukkig maar!

10 vragen om erachter te komen of je een goede relatie hebt >

Bron: NINA | Beeld: iStock