Dankzij deze tip doe je nooit meer impulsaankopen

Je portemonnee zal je dankbaar zijn.

Lees ook

Hoe vaak komt het voor dat je iets koopt en achteraf spijt hebt? Je snuffelt tussen de sale-rekken en bent bang dat je bepaalde items niet nog eens tegen gaat komen. Je past ze, twijfelt eigenlijk of je ze wel écht leuk vindt maar voor je het weet sta je toch bij de kassa.

Eindstand? Maanden later hangt het ongedragen – met de prijskaartjes er nog aan (guilty…) – in je kledingkast. Doodzonde; daarom komt neuroloog Viktor Frankl met dé tip tegen de pijnlijk herkenbare impulsaankopen.

Met deze tip geef je minder geld uit tijdens het winkelen >

Volgens de Oostenrijkse deskundige is het heel simpel: laat exact 72 uur tussen iets willen kopen (de stimulus) en het daadwerkelijke kopen (de respons). Dat zou precies lang genoeg zijn om een weloverwogen beslissing te maken en dus alleen te kopen wat je echt wil of nodig hebt. “Tussen de stimulus en respons bevindt zich een ruimte”, legt hij uit. “In die ruimte zit onze kracht om zelf onze respons te kiezen.”

Frankl beweert dat de mens bijna is vergeten dat die ruimte bestaat; we zien iets en haast zonder er bij stil te staan, staan we bij de (digitale) kassa. Het is dus zaak dat we er allemaal wat meer bewust van worden dat deze tijd bestaat en minder bang zijn dat het item snel uitverkocht zal zijn. Let’s try!

Bron: New York Times Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook