Tegenwoordig is het lastig voor te stellen: er was een tijd vóór smartphones. Zelf de weg vinden zonder Google Maps, je treinreis van te voren uitstippelen en je kon niet even snel een appje sturen omdat je iets later was.
De technologie heeft zonder twijfel ons leven verrijkt, maar het blijkt dat onze hersenen er minder blij mee zijn. Je smartphone doet namelijk al het denkwerk, van verjaardagen onthouden tot je route van A naar B.
Niet meer verder kijken
Studies beweren dat navigatie-apps slecht zijn voor je brein, omdat je zo gefocust bent op wat de app 'zegt' dat je niet meer zelf in staat bent om de weg te vinden. Zelfs niet als je de route al eens hebt gereden mét navigatie.
De camera op je telefoon zou ervoor zorgen dat je minder details opmerkt als je bijvoorbeeld in een museum bent. Mensen zijn drukker met het maken van het perfecte Instagram-kiekje dan dat ze genieten van de kunst.
Er is hoop!
Onderzoekers Evan Risko van University of Waterloo en Sam Gilbert van University College London deden onderzoek naar het effect van smartphone-gebruik op ons brein. Ze kwamen tot de ontdekking dat apps die je helpen in het dagelijks leven er misschien wel voor zorgen dat je geheugen achteruitgaat, maar er komt ook hersencapaciteit vrij doordat bepaalde taken worden uitbesteed – aan je telefoon, dus. “Als je vanzelf herinnerd wordt aan bijvoorbeeld een verjaardag, komt er meer plek vrij in je hoofd die je kunt gebruiken voor andere dingen”, aldus Gilbert.
Conclusie: je smartphone is je beste vriend, maar je moet niet vergeten om het ding af en toe eens weg te leggen en op eigen houtje de weg te vinden of dingen te onthouden. En als je dat niet kunt, moet je die vrijgekomen ruimte in je hersenen maar goed benutten voor andere dingen!
Het tijdstip waarop je 's nachts wakker wordt zegt iets over je (mentale) gezondheid >
Beeld: iStock