Deze boeken moet je lezen volgens president Obama

En als híj het zegt…

Lees ook

President Barack Obama deelt ieder jaar zijn officiële summer book list. De lijst is een mix van fictie en non-fictie, met onder andere een psychologische thriller en een biografie die bekroond werd met een Pulitzer. Dit waren dit jaar zijn vijf favoriete titels:

1/ Primitieve dagen: een surfend leven (2015)
Auteur: William Finnegan
De jonge William groeit op in een achterstandswijk op Hawaï, waar hij het als onderdeel van de blanke minderheid zwaar te verduren heeft. Dat verandert wanneer hij het surfen ontdekt. Een levenslange obsessie voor de zee is geboren en brengt hem de hele wereld over. Goed om te weten: Finnegan ontving een prestigieuze Pulitzer voor zijn memoires.

2/ The Underground Railroad (2016)
Auteur: Colson Whitehead
Een verhaal over de jonge slaaf Cora, die werkt op een plantage in Georgia. Het leven van alle slaven is een hel, en zo ook voor Cora; ze is een buitenstaander en ontwikkelt ze zich ondertussen langzaam maar zeker tot vrouw, wat haar alleen maar meer pijn zal bezorgen. Wanneer de nieuwe slaaf Ceaser arriveert, vertelt hij haar over de ‘Underground Railroad’. Samen nemen ze een ongelooflijk risico: ze proberen te ontsnappen. 

3/ De H is van havik (2014)
Auteur: Helen Macdonald
Helen Macdonald had nooit de behoefte om een havik af te richten, een van de allerfelste roofvolgels. Maar als haar vader plotseling overlijdt, besluit ze zich er toch aan te wagen, om zo het verlies te verwerken. Door het dier te temmen verkent ze haar grenzen en verandert haar leven voor altijd.

4/ Het meisje in de trein (2015)
Auteur: Paula Hawkins
Rachel neemt iedere ochtend dezelfde trein. Die stopt altijd voor het rode sein in een charmante buitenwijk in Londen. Ze kijkt elke ochtend naar een stel dat vredig op hun terras ontbijt, waardoor ze het gevoel heeft dat ze hen een klein beetje kent. Maar op een dag klopt er iets niet. Wanneer later blijkt dat de vrouw wordt vermist, besluit Rachel zich met de zaak te bemoeien en raakt ze verstrikt in een web vol leugens.

5/ Seveneves (2015)
Auteur: Neal Stephenson
Een explosie op de maan heeft dramatische gevolgen. Een van de stukken komt op de aarde af, waardoor de warmte toeneemt en oceanen beginnen te koken. De aarde zal duizenden jaren onbewoonbaar worden, en dus stappen 1500 mensen op de Cloud Ark om te ontsnappen. Vijfduizend jaar laten zijn er drie miljard mensen, en besluiten ze terug te keren naar huis .

Mensen die boeken lezen leven bijna twee jaar langer >

Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook