Waarom je direct je natte bikini moet uittrekken

Dat betekent dus niét meer opdrogen in de zon.

Op een zonnige dag lig je aan het zwembad (op vakantie dan, in Nederland zit het er helaas even niet in…) en neemt zo nu en dan een verfrissende duik om vervolgens lekker op te drogen in de zon. Een beter gevoel bestaat niet, zou je zeggen. Maar het blijkt dat relaxen in je natte zwemkleding allesbehalve goed is voor de gezondheid van je intieme zone. Vooral mensen met een zwak immuunsysteem zouden de klos zijn.

Vergrote kans op infecties

“Bacteriën nestelen zich maar al te graag op vochtige en donkere plekken, zoals je natte badpak of bezwete sportkledij”, aldus arts en gynaecoloog Alyssa Dweck tegenover The Huffington Post. En als je dacht dat het chloorwater die kleine organismen wel zou bestrijden, heb je het mis. “De chemicaliën die zijn toegevoegd aan het water om je te beschermen, kunnen de groei van bacteriën in je vagina juist stimuleren via je natte badkleding”, waarschuwt gynaecoloog Roya Rezaee.

Shocking: zo veel calorieën bevatten jouw favoriete snacks >

Dit kan ervoor zorgen dat de balans van gezonde bacteriën in je vagina verstoord wordt, wat kan leiden tot vaginitis en een urineweginfectie. Daarnaast neemt de kans op een schimmelinfectie toe.

Maar niet alleen vrouwen zouden direct na het zwemmen hun badkleding uit moeten trekken, ook mannen moeten oppassen. Zíjn geslachtsdeel kan namelijk ook niet tegen de bacteriën die ontstaan in de natte kleding.

Dit moet je doen

Alle infecties kunnen redelijk gemakkelijk opgelost worden met een speciale zalf, maar voorkomen is altijd beter. Maak daarom altijd gebruik van de douche die (vaak) aanwezig is bij zwembaden en spoel je badkleding goed uit. Vergeet bij thuiskomst vooral niet nogmaals je bikini uit te spoelen met water (en het liefst zeep) om alle chemicaliën eruit te krijgen.

Waarom je menstruatie gelijk loopt met die van vriendinnen >

Laatste nieuws