Dé reden waarom je ’s ochtends altijd te laat op je werk komt

Yup, dat te laat komen, dat ligt gewoon allemaal aan je baas... 

Geef je baas maar de schuld!

Okay. Het is niet dat ik het niet geprobeerd heb. Ik zet mijn wekker wat vroeger, leg mijn outfit voor de volgende dag alvast klaar, dwing mezelf om ’s avonds niet nóg een aflevering ‘Modern Family’ te kijken en ik heb een Wakeup light gekocht, alles met als doel om ’s ochtends direct uit mijn bed te stappen en niet meer op snooze te drukken. You snooze you lose, toch? Maar ondanks alles, wanneer die wekker om 6 uur afgaat, draai ik me nog even om. Met als gevolg dat ik me daarna enorm moet haasten en alsnog te laat op kantoor ben. Ik heb het in ieder geval geprobeerd…

Wat gaat er nu toch mis? Waarom lukt het me niet vroeg op te staan?

Dr. Julie Jarett Marcuse van Psychology Today legt uit dat het te maken heeft met het feit dat ‘machtsvershoudingen onze time management beïnvloeden’. Dus in het kort: dat te laat komen is allemaal terug te voeren op de machtsverhouding tussen jou, je baas en zijn/haar ego. We kid you not.

Julie legt uit:

“Ik had ooit een patiënt in mijn praktijk, die steeds te laat kwam. Het was zelfs zo erg dat haar baan erdoor in gevaar kwam. Ik kwam er tijdens onze gesprekken achter dat ze een aantal aspecten van haar werk als vernederend ervoer. Ze voelde dat haar baas nèt iets te veel van zijn machtspositie genoot. En daardoor voelde zijn controle over haar uren ook als een vorm van controle over haar als persoon. Dit irriteerde haar zo sterk, dat ze als protest steeds te laat kwam.”

Een overdreven controlerende baas kan er dus voor zorgen dat jij je boosheid hierover uit op deze passief-aggressieve manier.
Dé reden waarom je altijd te laat op je werk bent
“Te laat komen laat zien dat je het niet eens bent met de verwachtingen van anderen – en het toont boosheid op jezelf, omdat je stiekem toch aan die verwachtingen wilt voldoen. In het geval van mijn patiënt wilde zij de macht van haar baas trotseren. En in haar beleving deed ze dat door te komen en gaan wanneer zij wilde. Maar tegelijkertijd snakte ze naar erkenning van haar baas. En dat lukt niet als je steeds te laat komt. Dus dat zorgde weer voor meer onzekerheid, stress en angst om haar baan te verliezen.”

Conclusie

Zie je baas niet als een vervelende ouder. Je hebt zijn of haar bevestiging niet nodig; je bent niet afhankelijk van je baas.

“Tijdens onze sessies kwamen we tot de conclusie dat mijn patiënt op haar baas had gereageerd alsof hij een onredelijke vader was. En dat haar ’te laat komen’ een reactie was op de eerder genoemde tweestrijd. Dus dat gevoel van onafhankelijkheid vs. bevestiging. En dat uitte zich in te laat komen.”

Kom jij zelf vaak te laat, probeer dan het volgende:

“Als je zelf vaak te laat komt, probeer dan een dag in de week te kiezen waarop je vijf minuten te vroeg bent voor elke afspraak die je hebt, kijk eens hoe dat voelt. Het kan je zomaar een gevoel van opluchting of empowerment geven. Chronisch te laat komen heeft meestal een psychologische reden. En laten we eerlijk zijn, zo’n machtsstrijd heeft zelden zin. Zonde van je energie.”

Dus de volgende keer dat je te laat bent, zeg dan maar tegen je baas dat dat komt omdat ze te veel controle wilt hebben. En dat dat niet erg is, maar dat zij moet begrijpen dat jij het echt wel regelt en oppakt. Want jij kan dat.

(Of eigenlijk… zeg bovenstaande maar tegen jezelf en kom gewoon vijf minuten eerder, zoals Julie voorstelde… 😉 )

Bron: marieclaire.co.uk

Laatste nieuws