Van deze snacks krijg je alleen maar meer trek

En wij maar denken dat deze snacks vullen.

Lees ook

En wij maar denken dat het vult.

Als je tussen de lunch en het avondeten nog trek hebt, grijp je gemakkelijk naar een koekje of wat chips. Je denkt waarschijnlijk – net als wij – dat je zo je hongergevoel onderdrukt, maar deze snacks blijken het alleen maar aan te wakkeren. En dat is dus waarom je er maar van blijft dooreten.

“De aanblik, geur of smaak van sommige etenswaren stimuleren bepaalde reacties in de hersenen”, aldus onderzoeker Dr. Belinda Lennerz tegenover Time Magazine. “Kleine hapjes wakkeren de behoefte aan, doordat de beloningsreactie in de hersenen wordt geactiveerd. En zo vergroot het je hongergevoel.”

Verwerkte koolhydraten

Bepaalde voedingswaren zijn ergen dan andere. De grootste boosdoeners zijn crackers, brood en chips; de snelle koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel omhoog schiet. “Daardoor maakt lichaam meer insuline aan om de bloedsuikerspiegel te normaliseren”, legt Lennerz uit. “De insuline zorgt er op haar beurt voor dat je bloedsuiker wordt opgeslagen en daardoor krijg je meer zin in eten. Dat is dus ook het idee van dat schaaltje brood op tafel als je uit eten gaat.”

Ook koek, taart en snoep roepen het hongergevoel op. Onderzoekers van Yale University leggen uit dat suiker een bijzondere impact heeft op de beloningsreactie in de hersenen. Terwijl de hypothalamus, thalamus en insula normaal gesproken ‘rusten’ nadat je gegeten hebt, zorgt de suiker ervoor dat ze actief blijven. Zo krijgt het lichaam geen signaal dat het voldaan is.

Yoghurt is ook geen goed idee

Je zou misschien denken dat yoghurt wél een slimme keuze is, maar ook dat kun je beter laten staan. Volgens de onderzoekers zou juist káuwen ervoor zorgen dat je sneller vol zit. Daarnaast zitten er vaak suikers en snelle koolhydraten in. Je kunt dus beter een appel uit de fruitschaal pakken!

Is kakkerlakkenmelk hét nieuwe superfood? >>

Laatste nieuws

Zie ook