Zo houd je nare luchtjes uit je strakke sportbroek

Zo houd je nare luchtjes uit je strakke sportbroek

Lees ook

4 tips!

Als je om je heen kijkt in de sportschool, zie je dat bijna iedereen een strakke sportbroek draagt – jij waarschijnlijk ook. Natuurlijk ga je zweten door de inspanning, maar hoe voorkom je nare luchtjes? Professor Rachel McQueen van de University of Alberta – deskundige op het gebied van textiel in combinatie met het menselijk lichaam – geeft tips.

1/ Vermijd synthetische materialen “Katoen neemt de chemische stoffen die geurtjes veroorzaken beter op, waardoor ze minder intens worden”, zegt ze tegen Refinery29. “Wanneer je katoen wast, dringt het water door tot in de vezels en verdwijnen alle nare geurdeeltjes. Resultaat: je kleren ruiken fris.” Polyester kun je beter mijden. Het absorbeert minder goed en stoot water af. Dat maakt het moeilijker om het materiaal schoon te krijgen en daardoor kan de geur zelfs blijven hangen nadat je het in de wasmachine gewassen hebt. Datzelfde geldt voor viscose.

2/ Ga voor een andere kleur dan zwart Niet alleen omdat er zó veel leuke sportbroeken zijn met prints, maar ook om vieze luchtjes te voorkomen. Het schijnt dat zwart vaak gepaard gaat met een blijvende zweetgeur. Een precieze verklaring heeft professor McQueen hier niet voor. “Misschien ligt het aan de verf of misschien is het gewoon toeval, omdat de meeste vrouwen zwarte leggings dragen.”

3/ Draag sportkleding van fijne merinowol Niet alleen katoen, maar ook een fijne merinowol is een goede keuze voor kleding waarin je veel zweet. “Het is misschien een gek idee om wol te dragen tijdens het sporten, maar merino is nog beter dan katoen als het op absorberen van geurtjes aankomt”, zegt McQueen. “Het voert zweet en vocht makkelijk af en droogt snel.”

4/ Gebruik natuurlijke bacteriedoders Niet het zweet zelf, maar de bacteriën veroorzaken de nare geur. Gebruik daarom een natuurlijke bacteriedoder als je de was doet, adviseert McQueen. “Zoals azijn, wodka of tea tree-olie. Je ruikt ze meestal alleen als je er met je neus boven hangt, dus de kans dat iemand in de sportschool ruikt dat jij hier je kleding mee hebt gewassen is nihil.”

Train in slechts een paar minuten je benen en buik met deze oefeningen >>

Laatste nieuws

Zie ook