Met deze truc voorkom je stress-eten

Had jij verwacht dat je hiermee stress-eten tegen kunt gaan?

Lees ook

Ha! Ben je zelfs Ben & Jerry te slim af.

Heb je een drukke dag gehad op het werk, dan is er niets zo verleidelijk als de bak ijs of zak chips die thuis op je ligt te wachten. Kijk je al de hele dag uit naar het moment dat je die kunt verorberen? Maak dan op weg naar huis een pitstop bij de sportschool.

Onderzoek van de University of Alabama wijst namelijk uit dat een korte, intensieve training ervoor kan zorgen dat je hongergevoel en cravings minder worden.

Rust vs. intervaltraining

Aan de studie – gepubliceerd in Medicine and Science in Sports and Excercise – deden twee groepen toekomstige studenten mee die een toelatingsexamen moesten doen voor hun opleiding. Na die test kreeg groep één een kwartier pauze, terwijl groep twee een intervaltraining van vijftien minuten moest doen.

Na dat kwartier kreeg iedere deelnemer een all-you-can-eat pizza-arrangement aangeboden. Wat bleek? De rustgroep werkte zo’n honderd calorieën meer naar binnen dan de groep die na de toets ging trainen.

Nadenken vreet energie

De resultaten hebben waarschijnlijk te maken met schommelingen in de bloedsuikerspiegel en de insuline die vrijkomt na mentale inspanning, aldus onderzoeker William Neumeier. “De schommelingen kunnen signalen afgeven aan het brein en vragen om meer energie. Hierdoor eten we meer na een periode van veel nadenken. Sporten levert daarentegen juist energie aan de hersenen in de vorm van glucose en lactaat. Deze stofjes kunnen het brein ophelderen en verfrissen.”

Zelf geeft het onderzoeksteam echter aan dat het experiment niet honderd procent waterdicht is. Het totaal aantal deelnemers was relatief klein en er werd alleen pizza aangeboden. De uitkomst zou kunnen afwijken als er bijvoorbeeld burgers en salades werden geserveerd.

Hoe je het ook wendt of keert, een uurtje in de sportschool na werktijd kan nooit kwaad.

De top-5 etenswaren die funest zijn voor je huid >>

Laatste nieuws

Zie ook