Heb jij een hekel aan taalfouten? Dat zegt iets over je…

AARGH. Sta jij in je vriendengroep bekend als de taalpuriste, omdat je áltijd alle statusupdates en WhatsApp-berichten van iedereen verbetert? Uit

Lees ook

AARGH.

Sta jij in je vriendengroep bekend als de taalpuriste, omdat je áltijd alle statusupdates en WhatsApp-berichten van iedereen verbetert? Dan zou het wel eens kunnen dat je introvert bent.

Uit onderzoek van de Universiteit van Michigan blijkt dat introverte en extraverte mensen anders reageren op taalfouten in e-mailberichten. Extraverte mensen negeren typefouten en grammaticale onjuistheden, terwijl introverte mensen de schrijver door taalfouten juist als negatief gaat beschouwen.

Voor het onderzoek lazen 83 deelnemers e-mailberichten van mensen die reageerden op een advertentie voor een nieuwe huisgenoot. Sommige berichten waren foutloos, terwijl de wetenschappers in andere berichten type- en spelfouten hadden verwerkt. Vervolgens beoordeelden de deelnemers de e-mailschrijvers op intelligentie, vriendelijkheid en tal van andere eigenschappen.

De deelnemers aan het onderzoek voerden zelf persoonlijkheidstest uit. Over het algemeen werden alle berichtschrijvers die typefouten in hun berichten hadden staan negatiever beoordeeld door de deelnemers aan het onderzoek. Extraverte mensen keken daarentegen vaker over taalfouten heen – terwijl introverte mensen de schrijvers juist nóg negatiever beoordeelden.

Herken jij jezelf als introvert of extravert? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

15 foute uitspraken die we dit jaar echt niet meer willen horen >

Laatste nieuws

Zie ook