Dit zegt je muzieksmaak over je persoonlijkheid

Emotioneel vs. Luister je graag naar de fijne nummers van Adele, of swing je liever op de wereldhits van Beyoncé? De wetenschappers vroegen vierdu

Lees ook

Emotioneel vs. rationeel.

Luister je graag naar de fijne nummers van Adele, of swing je liever op de wereldhits van Beyoncé? Je muziekkeuze zegt veel over je persoonlijkheid, zegt een groep psychologen van de Universiteit van Cambridge.

De wetenschappers vroegen vierduizend mensen naar hun manier van denken. Alle deelnemers werden vervolgens in twee kampen verdeeld: aan de ene kant mensen die vooral rationeel zijn en van regels houden en aan de andere kant mensen die zich juist meer laten leiden door emoties. Daarna analyseerden de onderzoekers de muzieksmaak van de deelnemers door nummers uit verschillende genres te laten horen en te vragen welke liedjes mensen het leukst vonden.

Je bent wat je luistert

De twee verschillende type mensen bleken een verschillende muzieksmaak te hebben. Empathische mensen houden volgens het onderzoek van zielige, warme muziek met emotionele diepte. Genres als soft rock en R&B zijn bij hen populair. Overall luisteren ze graag naar muziek die emoties oproept. Mensen die hun emotionele kant meer willen ontdekken moeten dus meer luisteren naar muziek met emotionele diepte, zeggen de wetenschappers.

Mensen die rationeel denken luisteren liever naar intense, technisch ingewikkeldere muziek, zoals punk, heavy metal of hard rock. De voorkeur bij deze groep gaat vooral naar sterke, positieve en complexe nummers.

Natuurlijk is er ook een groep mensen die van beide stijlen houdt. Die mensen zijn dus zowel rationeel als emotioneel.

Bij welke groep hoor jij op basis van je muzieksmaak, denk je? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

Laatste nieuws

Zie ook