Zo maak je vrienden als volwassene

#squadgoals Op de middelbare school was het makkelijk om nieuwe vrienden te maken. Volgens de sociologie zijn er drie factoren nodig om een vrien

Lees ook

#squadgoals

Op de middelbare school was het makkelijk om nieuwe vrienden te maken. Je zat met minstens twintig mensen in de klas en daar zat altijd wel íemand tussen met wie je het goed kon vinden. Als volwassene is het helaas een stuk lastiger om nieuwe vriendschappen te sluiten. We leggen uit waarom én wat je daaraan kan veranderen.

Volgens de sociologie zijn er drie factoren nodig om een vriendschap te creëren, zegt The New York Times: nabijheid, herhaalde en ongeplande interacties en plekken die mensen aanmoedigen om elkaar te vertrouwen. Deze drie factoren zijn bijna automatisch aanwezig op school of als je studeert, maar als volwassene is het een stuk moeilijker om je in situaties te begeven die aan alle vereisten voldoen. Immers – doordat je veel tijd op je werk spendeert, komen regelmatige, ongeplande interacties niet zo vaak meer voor.

Toch is het absoluut mogelijk om nieuwe vriendschappen te sluiten na je studententijd. Je moet er alleen wat meer moeite voor doen. Deze tips kunnen je op weg helpen in de zoektocht naar nieuwe vrienden:

1/ Leer collega’s kennen

De makkelijkste plek om als volwassene nieuwe vrienden te maken is op het werk. Dat komt doordat je daar – net als op de middelbare school – de meeste tijd besteedt. Waarschijnlijk werk je met een aantal leuke collega’s die deels dezelfde interesses hebben. Probeer ze ook buiten het werk te leren kennen, bijvoorbeeld tijdens borrels of etentjes.

2/ Zoek je passie

Vrienden leer je kennen op sociale aangelegenheden. Maar wát die sociale plek is, hangt af van jouw passie. Als je die volgt, ontmoet je mensen met dezelfde interesses als jij. Houd je enorm van sporten? Volg groepslessen in de sportschool of neem een tennisles voor volwassenen. Maar ook vrijwilligerswerk of bijvoorbeeld een schilderles zorgt dat je nieuwe mensen ontmoet, waaruit wellicht een waardevolle vriendschap voortvloeit.

3/ Gebruik je kinderen

Als je kinderen hebt, ben je altijd druk. Maar kinderen kunnen ook een goede manier zijn om nieuwe mensen te leren kennen. Zo kunnen andere moeders uit de klas van jouw kind leuke vriendschappen opleveren – zij hebben een kind dat precies even oud is, dus jullie hebben automatisch iets gemeen. Maar er zijn meer mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld in het bestuur van de sportvereniging of draai eens een bardienst op de hockeyclub. Als je dat regelmatig doet, ontmoet je een hoop nieuwe mensen.

4/ Word vrienden met vrienden van vrienden

De kans is groot dat jouw vrienden ook een aantal andere leuke vrienden of kennissen hebben. Probeer er op gemeenschappelijke gebeurtenissen, zoals verjaardagen of feestjes voor te zorgen dat je hen ook leert kennen. Zo worden jullie één grote groep – wat niet alleen ontzettend gezellig is, maar ook nieuwe vriendschappen oplevert.

5/ Zoek jeugdvrienden op

Met alle sociale media zijn er genoeg mogelijkheden om kennissen van vroeger terug te vinden. Zoek ze op en ga weer eens koffie drinken. Als jullie nog bij elkaar in de buurt wonen, kan dat zomaar het begin zijn van een mooie hernieuwde vriendschap. Jullie weten immers al veel van elkaar, maar hebben elkaar tegelijkertijd nog genóeg te vertellen. 

Waarom je vrienden in verschillende leeftijdsfases moet hebben >

Laatste nieuws

Zie ook