3 dingen die je echt nooit moet delen op sociale media

Sociale media zijn hartstikke leuk, maar je moet er niet álles op delen.

Lees ook

Knoop het in je oren.

Sociale media zijn een soort dagboeken die je deelt met vrienden. De kanalen zijn dé plekken voor leuke kiekjes, interessante statusupdates en je publieke agenda. Toch is er ook een aantal dingen dat je beter niet op het internet kunt plaatsen, voor je eigen veiligheid.

1/ Je vakantieplannen

Een uitzwaaipost op Facebook of Instagram is natuurlijk hartstikke leuk. Zo kun je iedereen laten weten naar welke fijne hotspot je nu weer afreist. Toch is het niet zo’n slim idee om te delen wanneer én hoe lang je op vakantie gaat, al helemaal niet met je instellingen op ‘openbaar’. Mensen met slechte bedoelingen kunnen zo precies zien wanneer jij niet thuis bent en bijvoorbeeld een inbraakpoging doen.

2/ Tickets

Voor zowel concerten, festivals of de loterij. De reden: als de barcodes of ticketnummers zichtbaar zijn kunnen mensen heel simpel een printscreen maken en vervolgens de barcode laten scannen. Als jij dan later bent, ben je je ticket kwijt. Zo won een vrouw uit Australië meer dan 800 Australische dollar na een paardenrace. Ze zette een blije foto met het winnende ticket op Facebook, maar een van haar Facebookvrienden ging er vervolgens met de prijs vandoor: ze gebruikte de zichtbare barcode van haar ‘vriendin’. Toch tickets delen? Bedek dan in ieder geval alle barcodes en ticketnummers.

3/ Je huisadres, telefoonnummer en andere persoonlijke gegevens

Nieuw telefoonnummer? Het is logisch dat je dat zo snel mogelijk aan al je vrienden wilt doorgeven, maar doe dat liever niet via het internet. Hetzelfde geldt voor je huisadres en andere persoonlijke gegevens, zoals creditcardnummers. Je wilt immers niet dat onbekende mensen je gaan bellen of dat er ineens vreemde post binnenkomt.

Dit kun je beter niet op je cv zetten als je die baan wilt >

Laatste nieuws

Zie ook