Met deze tip geef je minder geld uit tijdens het winkelen

Met deze tip geef je minder geld uit tijdens het winkelen

Lees ook

Bespaar.

Na een dag winkelen spookt vaak dezelfde vraag door je hoofd: wáárom heb je zo veel geld uitgegeven? Waarschijnlijk omdat je alleen met een pinpas op stap ging en niet met cash geld, beweren Canadese onderzoekers.

Wetenschappers van de University of Toronto vroegen een groep proefpersonen om winkels af te struinen. De ene helft van de groep kreeg de opdracht een koffiemok te kopen met fysiek geld; het andere deel van de deelnemers kreeg een pinpas mee. Een paar uur later moesten ze de kop weer doorverkopen. Met deze test wilde het onderzoeksteam de emotionele gesteldheid van de proefpersonen meten als ze weer van het product af moesten.

Beter cash dan pinnen

Uit de proef blijkt dat de mensen die de mok met cash betaalden, gemiddeld drie euro extra vroegen toen ze hem doorverkochten. “Het gebruik van contant geld vergroot de psychische pijn en creëert meer affiniteit met het product”, aldus onderzoeksleider Avni Shah in het vakblad The Journal of Consumer Research. “Bij het betalen met een pinpas is dat minder, waardoor mensen minder nadenken. Ze hechten er minder waarde aan en betalen sneller. Dat kan ervoor zorgen dat je meer uitgeeft.”

De volgende keer dat je gaat shoppen kun je dus beter geld pinnen vóór je de winkelstraat inloopt.

Victoria Beckham: ‘Deze zonnebril staat iedereen’ >>

Laatste nieuws

Zie ook