5 redenen waarom je baan je (onbewust) dik maakt

En tips om daar iets aan te veranderen. Een 9-tot-5-werkweek op kantoor kan een slechte invloed hebben op je gezondheid, terwijl je dat soms niet ee

Lees ook

En tips om daar iets aan te veranderen.

Een 9-tot-5-werkweek op kantoor kan een slechte invloed hebben op je gezondheid, terwijl je dat soms niet eens doorhebt. Vijf zaken die op het werk leiden tot gewichtstoename plus wat je daar nú aan kunt veranderen.

1/ Je hebt veel stress

Een hoge werkdruk, dreigende deadlines en ingewikkelde klussen kunnen flink wat stress veroorzaken. Sowieso niet fijn, maar stress speelt ook een rol in gewichtstoename. Hoe het zit: veel mensen gaan meer eten bij stress. Dan komt er cortisol vrij, een stresshormoon dat je eetlust verhoogt. Als de stress aanhoudt, blijf je eten.

Tip: Niet zo ingewikkeld: probeer ervoor te zorgen dat je minder stress hebt. Bijvoorbeeld met deze 10 wetenschappelijk bewezen tips om stress onmiddellijk te verlagen.

2/ Je moet (te) lang zitten

De meeste mensen met een kantoorbaan zitten maar liefst acht uur per dag – achter hun bureau, tijdens vergaderingen én de lunch. Als je dan ook nog eens naar je werkt reist met de auto of het openbaar vervoer en ’s avonds op de bank neerploft, blijft er weinig tijd voor lichaamsbeweging over. Door veel zitten wordt de werking van het enzym  lipoproteïnelipase (een natuurlijke stof die bepaalde reacties in het lichaam versnelt) verminderd, waardoor je minder snel vet verbrandt.

Tip: Een stappenteller kan je helpen om je lichaamsbeweging bij te houden. Die berekent hoeveel je per dag loopt en stimuleert je om minstens tienduizend stappen per dag te zetten, of liever zelfs veertienduizend. Zo’n teller kan een extra stimulans zijn om je doelen te bereiken. Ze zijn beschikbaar in de vorm van apps, horloges en zitten bijvoorbeeld ook in de nieuwste iPhones.

3/ De lift brengt je overal naartoe

Maar dan ook werkelijk overal: naar de kantoorruimte, vergaderzalen en de lunchruimte. En hoewel er natuurlijk ook een trap aanwezig is, blijft de verleiding om met de lift te gaan keer op keer groot. Daardoor mis je steeds kleine, handige momenten om even te bewegen.

Tip: Een inkoppertje, maar ga tóch lopen. Mocht je op de twaalfde zitten en niet in één keer alles kunnen wandelen – dat snappen we – dan is het slim om bijvoorbeeld elke keer één verdieping hoger of lager uit te stappen, en sowieso elke keer naar beneden te lopen. Zo sneak je toch wat lichaamsbeweging in een lange werkdag.

4/ Er zijn áltijd verjaardags- en afscheidsfeestjes

Daardoor eet je onbewust veel meer taart, koek, snoep en chocolade dan je eigenlijk zou willen. En dat is zonde, want zo krijg je al snel meer calorieën binnen dan nodig is.

Tip: Vermijd de koffiehoek vol lekkernijen, of deel een stuk cake met een collega. En onhoud vooral: jíj bent de baas over wat je eet.

5/ Je zit te veel binnen

Heb jij een job waarbij je altijd binnen zit? Dan zou het weleens kunnen zijn dat je te weinig zonlicht krijgt. Dat is slecht nieuws: zon zorgt namelijk voor vitamine D en een gebrek daaraan kan leiden tot gewichtstoename, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Zuid-California. De wetenschappers onderzochten jonge vrouwen en kwamen erachter dat dames met een gebrek aan vitamine D zwaarder waren dan de deelnemers die wel genoeg vitamine D hadden.

Tip: Zorg ervoor dat je tijdens de lunch even naar buiten gaat en doe dat ’s middags nogmaals, rond vier uur. Probeer daarnaast te fietsen naar je werk als dat mogelijk is – heb je ook nog eens een extra work-out te pakken.

4 verrassende en leuke manieren om fit te worden >

Laatste nieuws

Zie ook