The Curvy Columnist: Stoppen met verstoppen

The Curvy Columnist: Verstoppertje

Lees ook

Waarom het goed is voor je zelfvertrouwen om jezelf te laten zien

Verstoppertje, ik heb het jarenlang gespeeld. Eén groot nadeel: als je het in je eentje doet, komt niemand je zoeken. Ik weet nog hoe ik mezelf een keer hysterisch huilend op bed wierp en tegen mijn toenmalige vriend zei: ‘Ga jij maar naar het feestje. Ik blijf hier, ik hoor niet thuis tussen zo veel mooie mensen.’ In het uur daarvoor had ik verschillende outfits aangetrokken en afgekeurd omdat ik me lelijk en dik voelde. En dit is geen op zichzelf staande gebeurtenis, er is veel wat ik niet heb gedaan vanwege mijn lichaam.

Neem de zomer. Zoals ik in de column over het hebben van een bikini body schreef, was het strand voor mij een plek om te vermijden. Ook daar hoorde ik er, voor mijn gevoel, niet bij. Ik voelde me bekeken en afgewezen. Het was pas na mijn dertigste dat ik zonder schaamte in bikini het strand op ging.

Enerzijds een boost, anderzijds nog bewuster van m’n lijf

Zo rond mijn negentiende begon ik met mijn werk als model. Aan de ene kant een boost voor mijn zelfvertrouwen en aan de andere kant maakte het me nog bewuster van mijn lijf. Het was voor mij een droom om een tijdje voor modellenwerk naar New York te gaan. Ik had alleen wel bedacht dat ik daarvoor eerst moest afvallen. Het afvallen lukte niet en uiteindelijk wachtte ik zo lang dat ik te oud was om nog te gaan. Modellen met mijn kledingmaat kunnen daar goed werken, dus ik heb letterlijk mijn eigen droom om zeep geholpen door nooit in dat vliegtuig te stappen.

Als je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, is het lastig om jezelf te zijn. Zo droeg ik kleding die niet veel van mijn lichaam liet zien. Geen enorme tenten – ik wilde wel een enigszins jonge look hebben – maar wel bedekkende dingen. En natuurlijk veel zwart. Het was een vriendin die me inspireerde om andere dingen uit te proberen: A-lijnrokken die mijn taille accentueren en bloesjes met prints. Door hiermee te experimenteren werd de stap naar kleding waarmee ik mijn lijf liet zien steeds kleiner. De A-lijnrok kreeg er een zusje bij in de vorm van een kokerrok en die wijde tuniek werd steeds vaker afgewisseld met een bodycon jurk. Door mezelf iets meer te laten zien, leerde ik mezelf steeds meer te accepteren. En wat ik niet had verwacht: anderen reageerden positief op mijn geüpgrade look.

Angst is een slechte raadgever

Wat ik steeds opnieuw leer, is dat angst echt een slechte raadgever is. Dingen niet doen omdat je bang bent voor het oordeel van een ander, maakt vooral jouw leven minder leuk. Laatst postte ik op Instagram een oude modellenfoto van mezelf waarop je mijn buik ziet. De oplettende lezer weet dat ik een navel heb die verstoppertje speelt tussen mijn vetrollen. Ik vond het spannend en tegelijkertijd bevrijdend. Dit is hoe ik eruitzie en dat mag gezien worden. Als ik mezelf tien jaar geleden advies had mogen geven, had ik dit gezegd: draag die strakkere jurk. Stap in dat vliegtuig. Ga naar die werkborrel waar je niemand kent.

Leef, vrouw, leef! Verstoppertje spelen is alleen leuk als je, uiteindelijk, gezien wordt…

The Curvy Columnist: Happy is not a dress size >>

Laatste nieuws

Zie ook