Een rommelige werkplek is slecht voor je gezondheid

Een clean desk policy is dus niet overrated.

Lees ook

Opruimen geblazen.

Je hebt het vast vaak genoeg gehoord van je baas of de collega’s om je heen: ruim je bureau op. En blijkbaar moet je daar in het vervolg eens extra goed naar luisteren als jouw werkplek altijd vol briefjes, lege voedselverpakkingen en andere troep ligt. De gezondheid van je hersenen kan er namelijk door op achteruit gaan.

Onderzoekers van de Florida State University kwamen tot deze uitkomst nadat ze zo’n 5.000 werkende volwassenen hadden gevolgd. Tijdens de studie werd gekeken naar het cognitief functioneren. Hieronder valt onder meer het concentratievermogen, tijd efficiënt indelen en nieuwe dingen leren en deze toepassen in de praktijk.

Twee soorten

Volgens de uitkomsten van het onderzoek zijn er twee soorten werkplekken die invloed hebben op de gezondheid van de hersenpan. Nummer één is positief: plaatsen waarbij je gestimuleerd en uitgedaagd wordt en nieuwe dingen leert, zorgen er logischerwijs voor dat je brein wordt getriggerd en je cognitief beter functioneert. Vooral bij vrouwen is dit het geval.

Plek nummer twee verslechtert de gezondheid van je brein. Is je omgeving smerig of rommelig, dan gaat de cognitieve functionaliteit er op achteruit. Wat dit alles nog erger maakt? Schimmel en harde geluiden, maar een saaie omgeving zorgt blijkbaar ook niet voor veel goeds.

Doen en bijhouden

Eén ding moge duidelijk zijn: een clean desk policy is allesbehalve overrated, dus heb je tussen de bedrijven door een gaatje om een grondige schoonmaak te houden, doen! Daarna is het een kwestie van bijhouden en merk je meteen dat je een stuk productiever bent.

Zo’n foto bij je sollicitatiebrief vergroot je kans op succes >>

Laatste nieuws

Zie ook