Daarom geeft knoflook je een slechte adem en zó kom je ervan af

Science legt uit én schiet te hulp. Zó kom je van je knoflookadem af.

Science legt uit én schiet te hulp.

Ben je gisteravond niet zuinig geweest met het toevoegen van knoflook aan je avondmaaltijd, dan proef je daar misschien nu nog de nasmaak van. Het is zo lekker en het maakt bijna ieder gerecht een beetje beter, maar hoe komt het eigenlijk dat je er een slechte adem van krijgt? Én: hoe kom je ervan af?

Heftige zwavelverbinding

In zijn nieuwe boek legt auteur Andy Brunning de scheikundige werking van knoflook uit. Het zit zo: als je de smaakmaker eet, komt het enzym allylmethylsulfide vrij. Dit heeft een sterke geur dankzij zwavelverbindingen, die bovendien tot wel 24 uur kan blijven hangen.

De langdurige slechte adem is te danken aan de manier waarop de knoflook wordt opgenomen door het lichaam. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat allylmethylsulfide via het bloed naar de longen gaat waardoor je het uitademt. Daarnaast kan de geur via de poriën je lichaam verlaten.

Citroensap helpt

Een kauwgumpje of een tandenpoetsbeurt helpt je dus niet direct van die nare nasmaak af. Wat wel helpt om slechte adem als gevolg van knoflook te verminderen? “De beste optie is citroensap”, aldus Brunning. “Dit neutraliseert het enzym, waardoor een knoflookadem minder wordt.”

Zó kom je van je cravings af >>

Laatste nieuws