Zo’n foto bij je sollicitatiebrief vergroot je kans op succes

Dat je geen foto van jezelf met een glas wijn in je hand met je sollicitatiebrief mee moet sturen, is bekend. Maar wat dan wel werkt? 

Lees ook

Onderzoek toont aan.

Dat je geen foto van jezelf met een glas wijn in je hand of een vrolijk vakantiekiekje met je sollicitatiebrief mee moet sturen, is geen brekend nieuws. Maar wat dan wel werkt? Uit recent onderzoek blijkt dat je het best een zelfportret kunt meesturen waarop je een top aanhebt met een laag uitgesneden decolleté.

Impact van kleding

Onderzoeker Sevag Kertechian van de Universiteit van Parijs besloot de impact van kleding op het sollicitatieproces onder de loep te nemen. Drie jaar lang liet hij om de zoveel tijd twee vrouwen reageren op vacatures. Zij zagen er beide gelijkwaardig uit en hadden bovendien een soortgelijk cv. Het enige echte verschil was de kledingkeuze op de foto: de één droeg een jurk met een lage hals, de ander voor een top met een hoog gesloten kraag. In totaal ‘solliciteerden’ beide vrouwen voor 200 banen.

Sexy

De Fransman kwam tot de ontdekking dat de sollicitante met de laag uitgesneden jurk meer aandacht kreeg. Uit 200 sollicitaties voor verkoopfuncties kreeg de meer ‘sexy’ vrouw 62 uitnodigingen voor een gesprek meer dan de ‘gewone’ vrouw. Ook bij boekhoudfuncties was dit zo.

Vrouwen die wat meer van zichzelf lieten zien bleken volgens het onderzoek maar liefst negentien keer meer kans te hebben om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

“De resultaten waren behoorlijk schokkend en negatief”, aldus Kertechian, “maar kwamen helaas niet echt als een verrassing.”

Dit kun je beter niet op social media zetten als je die baan wil >>

Laatste nieuws

Zie ook