Deze kledingstukken zijn slecht voor je gezondheid

Geloof het of niet, maar er zijn wel degelijk kledingstukken die slecht zijn voor je gezondheid. Benieuwd welke? Wij hebben ze voor je op een rij geze

Lees ook

Health first!

Als je ’s ochtends voor je kledingkast staat en bedenkt wat je die dag aantrekt, ben je waarschijnlijk meer met de weersvoorspelling bezig dan met je gezondheid. Toch zijn er wel degelijk kledingstukken die niet goed voor je zijn. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

1/ Skinny jeans
Hoewel de skinny jeans op het eerste gezicht onschuldig lijkt, kan deze de zenuwen in de lies en de benen samenknijpen waardoor de bloedtoevoer naar de onderbenen afneemt. Gevolg: spierschade, zwelling en gevoelloosheid. Dit klinkt misschien extreem, maar er zijn wel degelijk mensen die dit hebben ervaren, zo blijkt uit een studie gepubliceerd in de Journal of Neurology.
Maar de compressie is niet het enige probleem. Kleding die te strak zit, zorgt voor meer wrijving waardoor je huid minder bestand is tegen infecties, legt Joshua Zeichner, dermatoloog en directeur cosmetische en klinische onderzoeken bij het Mt. Sinai Hospital in New York City, uit. Kun je toch niet zonder je skinny jeans? Was ‘m dan regelmatig en zorg dat je niet te lang in een gehurkte positie zit.

2/ Shapewear
Volgens experts kan te strakke shapewear je organen aantasten, wat maagpijn kan veroorzaken. Bewaar het dus voor speciale gelegenheden.

3/ Zwemkleding
De vochtige synthetische stof is een broedplaats voor bacteriën, zegt Owen Montgomery, voorzitter van de afdeling Obstetrie & Gynaecologie aan de Drexel University in Philadelphia. Als je gevoelig bent voor infecties, trek dan een droog bikinibroekje aan zodra je het water uitkomt en zorg dat je bikinibroekje goed past.

4/ Gekleurde lingerie
De kleurstof die gebruikt is om de lingerie de gewenste kleur te geven kan de huid irriteren, vooral als je een gevoelige huid hebt. Kies daarom altijd voor katoen en niet voor synthetische materialen.

5/ Beugelbeha’s
De metalen gespen van deze beha’s zijn vaak gemaakt van nikkel en dat kan de huid aantasten. Om te voorkomen dat de gesp je huid irriteert, kun je ‘m lakken met nagellak.

6/ Hoge hakken
Naast het risico om slachtoffer te worden van de zwaartekracht (lees: keihard op je gezicht gaan), kan het dragen van hakken de spierevenwichtigheid verstoren. Dit kan leiden tot blijvend letsel. Zijn platte schoenen geen optie, ga dan een paar keer per dag op blote voeten op het puntje van je tenen staan en rol je voeten vervolgens langzaam af naar beneden. Deze oefening zorgt ervoor dat de achillespees niet verkort.

7/ Slippers
Volgens experts stellen slippers en andere open schoenen je voeten bloot aan bacteriën en virussen die kunnen leiden tot infecties. Maar dat niet alleen: het dragen van sandaaltjes kan ook pijn in de hiel veroorzaken en je lichaamshouding beïnvloeden. Bewaar je slippers dus gewoon voor bij het zwembad.

Daarom moet je nieuwe kleding altijd eerst wassen >>

Laatste nieuws

Zie ook