Waarom we ons hetzelfde kleden als vriendinnen

#twinning Sta je net op een feestje, komt je beste vriendin binnen – in dézelfde outfit. In een

Waarom we ons hetzelfde kleden als vriendinnen

#twinning

Sta je net op een feestje, komt je beste vriendin binnen – in dézelfde outfit. En dat is niet de eerste, maar de honderdste keer. Hebben jullie gewoon toevallig precies dezelfde stijl of is er een andere verklaring voor het feit dat jullie altijd #twinning zijn? Marie Claire zocht het uit.

In een artikel uit 2010 legt psycholoog Stephanie Newman uit dat tieners zich graag hetzelfde kleden als hun vriendinnen, omdat ze daardoor hun eigen ego opkrikken. Het is een vorm van spiegeling: je ziet iets wat je leuk vindt, en door datzelfde te gaan dragen voel je je daarna zelfverzekerder. Kortom: als tieners aspecten van zichzelf terugzien in anderen, voelen ze zich minder kwetsbaar.

Maar waarom spiegelen ook volwassenen elkaar graag? Een team van Nederlandse wetenschappers onderzocht het concept imiteren. Zij kwamen erachter dat mensen in de bediening die precies dezelfde woorden als hun gasten gebruikten meer fooi kregen dan anderen. Daarnaast zijn mensen die nagedaan worden ook sneller bereid om bijvoorbeeld geld te doneren en anderen te helpen.

Ofwel: als je iets wil van iemand, is het een goed idee om diegene te imiteren. Daardoor is het voor veel mensen een gewoonte om elkaar na te doen, zonder dat ze het door hebben. Oók als het om de nieuwste trends en outfits gaat.

7 x zwemkleding die iedereen staat >