OITNB-sterren zetten zich in voor vrouwenrechten

Deze OITNB-actrices spelen niet alleen de sterren van de hemel in de serie, ze zetten zich ook in voor vrouwen die echt in de gevangenis hebben gezete

Lees ook

You go girls!

Bijna tien jaar voordat het verslavende Orange is the new black (OITNB) op Netflix verscheen, was Piper Kerman, auteur van het boek waarop de serie is gebaseerd, een van de miljoenen vrijgelaten gevangenen klaar om haar leven opnieuw op te bouwen.

“Ik heb geluk gehad”, vertelde Kerman bij de Women’s Prison Association’s (WPA) OITNB-première. “Toen ik uit de gevangenis kwam, had ik een vaste plek om te wonen. Ik had mensen om me heen. Ik had hulp bij het vinden van een baan. Maar ik had ook veel nodig. Iedereen die wordt vrijgelaten uit de gevangenis heeft hulp nodig om zijn of haar leven opnieuw op te bouwen. Als een man wordt opgesloten, is er meestal een vrouw die het huishouden regelt. Dat geldt helaas niet voor vrouwen die achter slot en grendel worden gezet. Als zij terugkomen, is er weinig structuur om hen te ondersteunen.”

Het is een van de redenen waarom Kerman sinds haar vrijlating betrokken is bij de WPA die vrouwen helpt tijdens elke stap van het strafrechtelijke proces en hun terugkeer in de maatschappij. “Gevangenissen worden gebouwd door en voor mannen”, zo vertelt Kerman. “93 procent van de daders is man, en het hele systeem is gemaakt voor hen.”

En dat is precies de reden waarom OITNB-actrices als Alysia Reiner nu vrijwilligerswerk voor de organisatie doen. “Ik hou van wat ze doen. Hoe meer vrouwen ik ontmoet, hoe meer ik me realiseer dat het een geschenk is om deel van dit werk te mogen uitmaken”, zo laat de actrice weten.

Als dat geen powervrouwen zijn…

Praktische levenslessen uit Orange is the new black >>

Laatste nieuws

Zie ook