Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met het eten van bewerkt voedsel

Stoppen met het eten van bewerkt voedsel is bijna onmogelijk, maar misschien is het toch het proberen waard. Er kleven namelijk een heleboel voordelen

Lees ook

Shocking!

De meerderheid van het voedsel dat we eten zit bomvol suiker, slechte vetten en chemicaliën waarvan we de naam nauwelijks uit kunnen spreken, zo blijkt uit een recente studie uitgevoerd door University of São Paulo en Tufts University. En dan bedoelen we niet alleen die lekkere suikerdonuts en kleurrijke snoepjes. Integendeel: “Technisch gezien is al het voedsel dat niet direct uit de grond of uit een boom komt, bewerkt,” zo vertelt diëtiste Keri Glassman aan Women’s Health Magazine.

Stoppen met het eten van bewerkt voedsel is bijna onmogelijk, maar misschien is het toch het proberen waard. Er kleven namelijk een heleboel voordelen aan, zowel op de korte- als de lange termijn. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

1/ Minder hoofdpijn
“Ingrediënten in bewerkte producten, zoals mononatriumglutamaat (MSG) nitraten en nitrieten, zorgen voor migraine”, vertelt Tanya Zuckerbot, diëtiste en schrijver van het boek F-Factor Diet. Sommige voedingsmiddelen die deze stoffen bevatten kunnen zelfs binnen 20 minuten een hevige hoofdpijn veroorzaken.

2/ Betere nachtrust
Dit wil je eigenlijk niet horen, maar een lekkere avondsnack kan voor serieuze slaapproblemen zorgen. “Bewerkt voedsel zoals koekjes, pretzels en ijs creëren een humeurige bloedsuiker, waardoor je midden in de nacht wakker kunt worden en een enorme drang voelt om de koelkast te plunderen”, zegt Zuckerbot. Maar dat niet alleen. Zoute snacks kunnen je lichaam ’s nachts uitdrogen, waardoor je wakker wordt met een droge mond en vreselijke dorst.

3/ Stralende huid
Suikers en ontstekingen zijn absolute boosdoeners voor je huid. Volgens Zuckerbot zorgen geraffineerde koolhydraten en suiker ervoor dat je lijf insuline aanmaakt wat puistjes kan veroorzaken. Eet in plaats daarvan gedroogd fruit en verse groenten.

4/ Minder last van je buik
“Een voedingspatroon dat voornamelijk bestaat uit bewerkt voedsel kan zorgen voor een rommelende buik, winderigheid en diarree”, zo vertelt Glassman. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels zorgen daarentegen voor een voller gevoel durende dag en helpen gifstoffen af te voeren.

5/ Een slanker figuur
Geloof het of niet, maar het is echt waar. Een Engelse studie die de voedingspatronen van 120.000 Amerikanen volgde, concludeerde dat mensen die vaak chips, suikerhoudende dranken en bewerkt vlees aten, vaker last hadden van overgewicht. “Het eten van minder bewerkt voedsel (lees: minder koolhydraten) zorgt ervoor dat je meer vet verbrandt,” aldus Zuckerbot.

6/ Minder gewrichtspijn
Volgens Glassman houden de chemicaliën in bewerkt voedsel verband met ontstekingen in je lichaamscellen, wat op de langere termijn gewrichtspijn of artrose kan veroorzaken. Voortaan toch maar een keer een rondje taart overslaan?

 6 wetenschappelijke tips die helpen met afvallen >>

Laatste nieuws

Zie ook