Dit is waarom je ’s nachts altijd even wakker wordt

Word je bijna iedere nacht wel een keer wakker? Dan ben je zeker niet de enige. Iedereen wordt 's nachts namelijk wel een paar keer wakker.

Lees ook

Aldus de wetenschap.

Word je bijna iedere nacht wel een keer wakker? Dan ben je zeker niet de enige. Volgens Michael Perlis, professor aan de universiteit van Pennsylvania, kunnen zelfs mensen die nooit slaapproblemen hebben ’s nachts een paar keer wakker worden.

Meestal zijn die periodes zo kort, dat je er de volgende dag niks meer van weet. Lig je langer dan een paar minuten wakker, dan heeft dit waarschijnlijk wél een medische reden. Volgens de professor zijn er twee mogelijke medische oorzaken: gastro-esofagaal reflux (GERD) of slaapapneu. “In het eerste geval is brandend maagzuur de boosdoener. Heb je daar geen last van? Dan word je waarschijnlijk wakker doordat je even stopt met ademen”, zo vertelt de professor aan Time Magazine.

Maar de slapeloosheid kan ook een andere oorzaak hebben. Als je rond drie uur ’s nachts wakker wordt, kan dat volgens de professor een teken zijn dat je te veel alcohol hebt genuttigd voor een optimale nachtrust. Alcohol verlaat je lichaam pas na een paar uur en onderbreekt je slaap. Ga dus niet te laat aan de wijn!

Zo weet je precies hoe laat je moet gaan slapen >>

Laatste nieuws

Zie ook