Eindelijk! De reden waarom we vallen op mannen die op onze vader lijken

Eindelijk! De reden waarom we vallen op mannen die op onze vaders lijken

Lees ook

Daddy’s little girl.

Je hoort het vaak: de ideale man is iemand die op je vader lijkt. Het kan best een belemmerende factor zijn tijdens een date met een hartstikke leuke jongen als je onbewust steeds zoekt naar trekjes van je vader. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

De karaktereigenschappen van je ouders ken je door en door omdat je er je hele leven al mee wordt geconfronteerd. Dus het is eigenlijk niet zo gek dat je je aangetrokken voelt tot iemand met dezelfde trekjes als je vader. In extreme vorm wordt dit binnen de relatietherapie ook wel het Elektracomplex genoemd. Therapeute Judith Wright verklaart dat het brein onbewust op zoek gaat naar eigenschappen die we al kennen en waarbij we ons comfortabel voelen. «Wanneer we jong zijn vindt er preseksuele programmering plaats.» Met andere woorden: we creëren van jongs af aan relatie-idealen op basis van wat we om ons heen zien.

Zelfs als de relatie met je vader in je jeugd niet zo goed was, ga je in een man op zoek naar trekjes van je vader. «Deze vrouwen hopen dan dat de betreffende man hen beter zal behandelen», aldus Wright. Ben je opgegroeid zonder vader, dan is de kans groot dat je op oudere mannen valt. Wright: «Vrouwen hopen op deze manier de leegte op te kunnen vullen die hun vader heeft achtergelaten.»

Overigens hebben heb vrouwen die vroeger veel steun hebben gehad van hun vader volgens de relatietherapeut de grootste kans op een succesvolle relatie. Mazzel dus als je het perfecte rolmodel hebt gehad.

Jonna Works The News: Mijn vader is een feminist >>

Laatste nieuws

Zie ook