“Mijn dertigste verjaardag op de Stille Oceaan”

Van Zuidas naar zee, deel twee. Sera Visser (29) zegde haar baan als advocaat voor een internationaal topkantoor op om samen met haar man Harrison (

Lees ook

Van Zuidas naar zee, deel twee.

Sera Visser (29) zegde haar baan als advocaat voor een internationaal topkantoor op om samen met haar man Harrison (Brits, 28) de wereld rond te zeilen. Hoe dat zo kwam lees je in haar eerste blog.

Al 25 dagen varen we op de Stille Oceaan. Just the two of us. Deel twee van onze reis om de wereld is officieel begonnen.

Op het eerste gezicht is er niets veranderd vanaf het moment dat we deze oversteek vanuit Panama City begonnen. We zijn onderweg naar de Marquesas eilanden, hijsen verschillende zeilen en wisselen elkaar nog steeds op gezette tijden af om de wacht te houden. Maar er is wel degelijk iets veranderd. Iets groots! Ik ben geen twintiger meer. Ik ben namelijk 30 geworden.

Ik had geen originelere manier kunnen bedenken om mijn dertigste verjaardag te vieren. Op een zeiljacht, in de zon, tijdens het oversteken van de evenaar, met een zeer exclusieve gastenlijst (1). Er was zelfs wijn en een zelfgemaakt taartje. Oké, eerlijk is eerlijk: het taartje was verbrand en veel wijn konden we niet drinken – de boot ging zo op en neer dat we net-niet ziek over de reling hingen. Maar toch.

Tijd voor een terugblik op het eerste deel van onze reis om de wereld.

“Terwijl ik meeblèr met Justin Bieber roept Harrison dat we worden achtervolgd door piraten. Slik”

Gespot: van schildpad tot piraat
Nadat we de Atlantische Oceaan waren overgestoken en in december in de Caraïben aankwamen, ging er een wereld voor ons open. We volgden een duikcursus, zwommen met schildpadden, kitesurfden in water zo blauw dat het pijn deed aan onze ogen en dronken liters vers kokosnootwater. We zagen eindeloos veel nieuwe plekken, de één nog mooier dan de ander. We voeren naar Martinique, St Lucia, St Vincent & the Grenadines, Bonaire, Curaçao, Colombia en de San Blas eilanden.

DCIM100GOPRO

Uiterst romantisch allemaal, maar dit ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. De ongecensureerde versie van dit verhaal kent ook minder gelukkige momenten. Om er een paar te noemen: zeilen die met 35-40 knopen naar beneden stortten, stormen en golven die ons deden beven, zeeziekte waar geen eind aan leek te komen, zinkende zeilboten om ons heen, meer dan 24 uur aan één stuk zonder slaap. De nodige ups en downs dus. Zo zat ik op een ochtend flink mee te blèren met Justin Bieber (‘ohhh baby you should go and love yourself’) en het volgende moment vroeg Harrison vanuit de kuip of ik de muziek zachter kon zetten en even kon checken vanuit de achterkajuit hoeveel mannen er op de boot zaten die ons achtervolgd had sinds Venezuela. O, en als ik naar boven kwam, dan beter mét bivakmuts op. Slik.

“We zijn al weken geen boten tegengekomen. Wel walvissen, haaien, roggen, dolfijnen en vogels onder een overweldigende sterrenhemel”

We zijn er bijna, we zijn er bijna!
Maar, we made it. Met een beetje geluk komen we over 5 dagen in de Marquesas aan. Het is een bijzondere oversteek, de langste van de hele reis – een maand onafgebroken op zee. We zijn al weken geen andere boten tegengekomen. Wel walvissen, een haai, roggen, dolfijnen en veel vogels. De sterrenhemel is overweldigend mooi en tijdens nachten met volle maan wordt de hele zee verlicht. Magisch!

sera-visser

Er zijn dagen dat we bijna geen wind hebben en met klapperende zeilen ronddobberen. Andere dagen is het weer juist zwaar. De nachten zijn gebroken – we wisselen elkaar om de 3 uur af – en het vereist discipline om niet toe te geven aan de moeheid en scherp te blijven. Hoe langer we op zee zijn, hoe meer ieder besef van tijd vervaagt.

Maar daar krijgen we veel voor terug. We zijn van plan de komende 5 maanden op de Stille Oceaan door te brengen, met bestemmingen zoals de Marquesas, de Tuamotu eilanden, Tahiti, Bora Bora, Tonga en Fiji. Oftewel: palmbomen, witte stranden, turquoise water, snorkel- en duikmekka, kite en windsurf heaven.

Als je me een paar jaar geleden had gevraagd wat ik zou doen op mijn dertigste verjaardag, had ik veel kunnen bedenken, maar niet dat ik met mijn man op een zeilboot in de Stille Oceaan zou varen op weg naar paradijselijke eilanden, en dat ik zoveel moois van de wereld zou zien. De allerbeste dertigste verjaardag die je maar kunt wensen.

Laatste nieuws

Zie ook