Waarom je vrienden in verschillende levensfases moet hebben

Alhoewel het heerlijk is om vrienden te hebben die hetzelfde meemaken als jij, kun je heel veel leren van mensen die net even iets ouder of jonger zij

Lees ook

#squadgoals

Hoewel het heerlijk is om vrienden te hebben die hetzelfde meemaken als jij, kun je veel leren van mensen die net even iets ouder of jonger zijn. Of je nu nadenkt over het krijgen van kinderen en een vriendin hebt die haar derde kind verwacht of dat je als single wel een paar tips van een getrouwd echtpaar kunt gebruiken. Vrienden in andere levensfases kunnen nieuwe perspectieven bieden die het leven makkelijker maken. Wij hebben de voordelen voor je op een rij gezet.

1/ Je wordt niet ongevraagd beoordeeld
Ongevraagd oordelen kan een gevolg zijn van onzekerheid. Als je met een groep vrienden bent die in vergelijkbare professionele en persoonlijke stadia van hun leven zitten, kan de concurrentie groot zijn. Spreek een paar uur met een vriend(in) af die in een totaal andere fase van zijn of haar leven zit. Hij of zij zal je oprecht helpen en je onvolkomenheden niet beoordelen.

2/ Je realiseert je hoe goed je het hebt
Door jezelf te omringen met mensen die in een andere levensfase verkeren, ben je in staat om je eigen ervaringen met een frisse blik te bekijken. Je leert dingen in perspectief te zien, waardoor je je realiseert dat je het helemaal niet zo slecht hebt. De leuke dingen in het leven lijken hierdoor nóg specialer.

3/ Je piekert niet meer over onbelangrijke dingen
Wat is belangrijker? Je likes op Instagram of gezellig een terrasje pakken met een vriendin? Vrienden met een andere levensfase houden je met beide voeten op de grond.

4/ Je bent minder bevooroordeeld
Wanneer je mid-20 bent en langzaam richting de grote 3-0 gaat is het gebruikelijk te denken dat het leven daar ophoudt. Je vrijheid om de wereld rond te reizen en eindeloos te feesten verdampt en wordt vervangen door de verantwoordelijkheid van het hebben van een gezin en een hypotheek. Not true: het plezier stopt niet op je 29ste. Dus als je single bent, praat met iemand die getrouwd is. Een leven met meer verantwoordelijkheden kan net zo leuk zijn.

5/ Je bent zelfverzekerder
Zelfvertrouwen is er in allerlei soorten en maten. Hoe oud je ook bent, er is ongetwijfeld een stapel onzekerheden die jou en je vrienden achtervolgen. Door te praten met een een oudere vriend(in) leer je daar beter mee om te gaan.

6/ Je krijgt waardevolle feedback
Leden van dezelfde cohort hebben de neiging om het leven als een groep te ervaren. Vrienden van dezelfde leeftijd reizen samen door de stadia van het leven: universiteit, eerste baan, eerste promoties, relaties, eigenwoningbezit en een familie grootbrengen. Hoewel het fantastisch is om een vriend(in) te hebben die hetzelfde meemaakt als jij, zal een oudere (of juist jongere) vriendin(in) in staat zijn om je situatie vanuit een ander perspectief te bekijken.

7/ Je presteert beter op je werk
Alhoewel je met vrienden van je eigen leeftijd lekker kunt klagen over je collega’s, schiet je daar niks mee op. Praat in plaats daarvan met een vriend(in) die al jaren kantoorervaring heeft. Hij of zij kan je helpen om die o zo irritante collega’s op de juiste manier te benaderen en de situatie op je werk in je voordeel te gebruiken.

Zo maak je het snelst vrienden volgens de wetenschap >>

Laatste nieuws

Zie ook