Dit is waarom sommige mensen praten in hun slaap

Ongeveer 1 op de 20 mensen praat regelmatig in hun slaap. Ben jij zo’n slaapprater of ligt er iedere nacht een naast je? Dit is wat je moet weten.

Lees ook

Geen boze droom

Ongeveer 1 op de 20 mensen praat regelmatig in zijn of haar slaap. Deze nachtelijke praatsessies variëren van willekeurig gemompel tot prachtige (poëtische) volzinnen die daadwerkelijk ergens op slaan ? best schrikken voor degene die ernaast ligt. Ben jij zo’n slaapprater of ligt er iedere nacht een naast je? Dit is wat je moet weten.

Een veelvoorkomende misvatting is dat praten in je slaap optreedt als je droomt. Nachtelijk praten kan worden veroorzaakt door een aantal factoren: erfelijkheid, stress, alcoholgebruik, depressie, koorts en griep, slaaptekort, bepaald medicijngebruik. Het hoeft dus niks te maken te hebben met een (nare) droom.

Hoewel praten in je slaap normaal gesproken onschuldig is en niet behandeld hoeft te worden, kan het ook een symptoom zijn van bepaalde slaapstoornissen, zoals slaapverschrikkingen (of nachtmerries) en REM-slaap stoornissen (RBD). De eerste variant gaat meestal gepaard met schoppen en schreeuwen, terwijl mensen die lijden aan RBD de neiging hebben om te schreeuwen en gewelddadig te zijn. En dan is een bezoek aan de huisarts misschien toch een goed idee.

Lig jij naast zo’n nachtelijke prater of ben je er zelf een? Met deze oordopjes kun je heerlijk rustig de hele nacht doorslapen.

Dit hotel doet in verhalen voor het slapen >>

Laatste nieuws

Zie ook