Wetenschappelijk bewezen redenen waarom we namen door elkaar halen

Ben je op een verjaardag, verwissel je de namen van de hond en de overleden vader van je beste vriendin. Geen zorgen. Je kunt er helemaal niks aan doe

Lees ook

Zo herkenbaar.

Ben je op een verjaardag, verwissel je de namen van de hond en de overleden vader van je beste vriendin. Grappig zul je denken, maar het is mij dus echt gebeurd. Gelukkig ben ik niet de enige die wel eens namen door elkaar haalt. Het kan de besten overkomen.

Daarom besloot een studie, gepubliceerd in het magazine Memory and Cognition, de zaak te onderzoeken. Wat blijkt? Er zitten vaste patronen in de manier waarop we namen door elkaar halen.

Volgens het onderzoek verwisselen we vaak namen die voorkomen in dezelfde relatiecategorie, of die we in ons hoofd in dezelfde groep hebben geplaatst. Zo komt het vaak voor dat we namen van collega’s verwarren en familieleden door elkaar halen.

Maar dat is niet de enige reden. Volgens de studie kan de naamsverwarring ook worden veroorzaakt, omdat de namen qua klank op elkaar lijken. Toch komt dit minder vaak voor dan vergissingen op basis van relaties.

Ook opvallend: hondeneigenaren verwisselen soms de naam van hun trouwe viervoeter met een familielid. Kattenliefhebbers daarentegen, hebben hier geen last van. Alhoewel de onderzoekers dit verschijnsel niet direct kunnen verklaren, verwachten ze dat het komt omdat katten minder vaak reageren op hun naam. Volgens onderzoekster Samantha Deffler speelt de hechtere band tussen mens en hond ook een rol.

Kortom: je hoeft je dus helemaal niet schuldig te voelen als je een keer de naam van de hond verwart met een familielid. Dat kan de beste overkomen…

Slecht in namen onthouden? Probeer dit eens >>

Laatste nieuws

Zie ook