5 dingen die je nog niet wist over Máxima

Hoera! Maxima is vandaag 45 jaar geworden en daarom zet royalwatcher en historicus Dorine Hermans vijf minder bekende wapenfeiten op een rij. 1/ SUPER

Hoera!

Maxima is vandaag 45 jaar geworden en daarom zet royalwatcher en historicus Dorine Hermans vijf minder bekende wapenfeiten op een rij.

1/ SUPERSLIM
Binnen het Landelijk Netwerk van vrouwelijke hoogleraren wordt Maxima gezien als een gelijke. ‘Als ze de tijd zou hebben, zou ze kunnen promoveren in de economie’, beweert een vrouwelijke hoogleraar. Máxima is lid van het Curatorium van de Leerstoel Management van Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam

2/PSYCHOLOGISCH INZICHT
Geen Japanner die Máxima niet kent, sinds ze in 2013 de depressieve Japanse kroonprinses Masako telefonisch wist over te halen om de inhuldiging van Willem-Alexander bij te wonen –

het was al tien jaar niemand gelukt om Masako haar paleis uit te krijgen. Een jaar later verscheen Masako voor het eerst sinds elf jaar bij een Japans staatsbanket. De gasten? Máxima en Willem-Alexander. Het heeft vast geholpen dat Máxima de ziekte van nabij kent: haar lievelingszusje Inez is opgenomen wegens depressie en anorexia.

3/GAY QUEEN
In 2000 kwam Máxima’s peettante Marcela Cerruti uit de kast, een schok voor haar conservatieve katholieke familie. Máxima steunde haar en vroeg haar als getuige van haar huwelijk met Willem-Alexander. Op 16 mei 2013 woonde Máxima het internationale congres tegen homofobie bij. Dit werd gezien als signaal tegenover de Russische president Poetin bij wie ze later dat jaar op staatsbezoek zou gaan.

4/STERKE VROUW
Controverses gaat Máxima niet uit de weg. In 2005 opende ze de ‘horrorexpositie’ die haar halfzusje Dolores had samengesteld als aanklacht tegen de vuile oorlog in Argentinië – waarin hun vader Jorge Zorreguieta een verkeerde rol speelde. Het hart van de expo werd gevormd door 85 bloederige hompen ‘vlees’, als symbool voor de massaslachting van het Videla-regime. Met een glas champagne liep Máxima langs uitgerekte darmen en een beddensprei van aan elkaar genaaide stukjes vlees. De beelden gingen de hele wereld over.

5/STIJLICOON
Wij beseffen niet hóe populair Máxima wereldwijd is. De Amerikaanse Huffington Post, in 2008 uitgeroepen tot beste weblog ter wereld, lijkt wel een fanclubblad. Máxima die dezelfde jurk droeg als Michelle Obama: volgens Huff Post een compliment voor Michelle. Máxima die Queen Elizabeth bezocht: ‘Our two favourite queens meet in one room’, schreef Huff PostEn dan kreeg Máxima in 2014 ook nog de prestigieuze Duitse Mediaprijs. Vanwege haar charisma. Eerdere winnaars waren Nelson Mandela, George Clooney en Bill Clinton.

Laatste nieuws