Succesvolle mensen hebben een goede band met hun moeder

Best logisch, eigenlijk! Mijn moeder bracht me overal naartoe toen ik klein was. Uit recent onderzoek is gebleken dat de communicatie tussen ouder

Lees ook

Best logisch, eigenlijk!

Mijn moeder bracht me overal naartoe toen ik klein was. Ja, voor Marie Claire werk ik nu in de grote stad, maar ik ben opgegroeid in een boerengehucht. Waar werkelijk NIETS op fietsafstand was ? de dichtstbijzijnde stad was een ritje van minstens 30 minuten. En hoe frustrerend de files ook waren, die ritjes gaven mij wel de mogelijkheid om ongestoord met mijn moeder te praten. Ik realiseer me nu dat deze gesprekken enorm hebben bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. En de wetenschap bewijst dat dit echt zo is.

Uit recent onderzoek is gebleken dat de communicatie tussen ouders en kinderen een énorm belangrijke rol speelt in het latere succes van het kind. ‘Conversations are a fundamental way in which children develop cognitive and language skills‘, aldus het onderzoeksartikel. Spraakzame moeders met een brede woordenschat geven dit indirect door aan hun kinderen. Hun kinderen kunnen stof daardoor sneller opnemen en zo groeit hun kennis sneller dan die van kinderen die een beperkter aanbod aan woorden horen.

Voor het bevorderen van de cognitieve vaardigheden van het kind, is de kwaliteit van het gesprek daarnaast van groot belang. Met een simpele vraag als ‘Hoe was het bij oma?’ wordt een kind gedwongen om zich te richten op één specifiek aspect. Dit is goed voor het geheugen en helpt om  gebeurtenissen beter te onthouden. Ook weten kinderen met spraakzame moeders vaak beter wat ze willen én hebben ze beter ontwikkelde sociale vaardigheden.

En ? last maar zeker not least ? is het hebben van een nauwe familieband essentieel voor het aanleren van de skills die je nodig hebt om effectief te kunnen communiceren en conflicten op te kunnen lossen. Dankjewel dus, lieve mam!

3 wetenschappelijk bewezen redenen waarom moeders ons gelukkig maken >>

Laatste nieuws

Zie ook