Werken voor een baas is ongezond

Veertig uur per week op kantoor zitten en doen wat je baas zegt; het blijft lastig. Niet zo gek. Het past namelijk he-le-maal niet bij ons oerbrein.

Ja, ECHT waar.

Veertig uur per week op kantoor zitten en doen wat je baas zegt; het blijft lastig. Niet zo gek, vindt evolutionair psycholoog Mark van Vugt. Het past namelijk he-le-maal niet bij hoe ons oerbrein in elkaar zit.

Ons brein is hetzelfde als járen geleden, terwijl de maatschappij sinds de oertijd drastisch is veranderd. Oftewel: onze hersenen en ons lichaam zijn niet goed aangepast aan de moderne cultuur. En dat is precies waarom werken voor een baas zo ongezond is. Wij leggen het uit.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat beslissingen in de oertijd gezamenlijk werden genomen, aldus Van Vugt. Mensen waren egalitair, waardoor iedereen meer betrokken was bij beslissingen. In de moderne werkomgeving gaan we ervan uit dat één persoon – onze baas – de beslissingen neemt, terwijl de beste oplossingen vaak juist gebaseerd zijn op veel gedeelde kennis, net als vroeger.

“Vroeger ontstonden leiders bottom-up; als je goede ideeën en aantoonbare kwaliteiten had, dan trok je volgers naar je toe. Je volgers verkozen jou tot hun leider,” zo vertelt Van Vugt aan Psychologie Magazine. De opkomst van het werk heeft daar verandering in gebracht. Volgens Van Vugt spendeerden jagers-verzamelaars misschien 20 uur per week aan dingen om in leven te blijven en er iets van te maken. De rest van de tijd relaxten ze. Naar zijn mening zou dit ook de norm voor de hedendaagse mens moeten zijn.  Mensen willen van nature namelijk autonoom en flexibel zijn. Werken voor een baas en ons te veel focussen op werk past niet in dat plaatje.

MAAR volgens Van Vugt mogen wij Nederlanders onze handjes nog dicht knijpen. Onze overlegcultuur en poldermodel lijken namelijk nog het meest op de egalitaire cultuur van de jagers-verzamelaars.

Een driedaagse werkweek is veel gezonder >>

Laatste nieuws