De do’s en don’ts van het ziek melden

Ga je je ziekmelden? We hebben de do's en don'ts voor je op een rij gezet. Want als je het doet, doe het dan goed. Zo meld je je ziek. 

Lees ook

Een lesje ziekmeld-etiquette.

Wordt het deze week ein-de-lijk lente, zit je weer in die stomme kantoorruimte. We willen je niet op slechte ideeën brengen, maar als je toch al van plan was om de boel belazeren, doe het dan goed. Zit zijn de do’s en don’ts van het ziek melden.

Do
Ga voor een kort maar krachtig berichtje. Niet te veel smoesjes en excuses. Kies er eentje en stick to it. Geen ellenlange dramatische verhalen en ook geen gekuch aan de telefoon. Mail je leidinggevende het volgende: “Ik voel me vandaag niet lekker en kruip onder de wol.” Punt.

Do
Doe onderzoek naar je ziektebeeld. Het is bijvoorbeeld altijd handig om een ziekte te kiezen die ‘heerst’. Zo kan dat in de lente die vreselijke hooikoorts zijn met heel heftige symptomen. Je kunt ook gerust de ziekten van je collega’s overnemen. Heeft iemand een buikgriep? Ideaal! Dan heb jij dat ook. Mega besmettelijk, hoor.

Don’t
Leuk dat je deze dag vrij hebt genomen om met je tenen in het zand te kroelen, maar houd je koppie erbij. Post NIETS op instagram, Facebook, Twitter of Snapchat. En dit vergeten mensen: zorg dat vriendinnen je niet taggen in die foto met magisch uitzicht op zee.

ziekmelden

Do
Wat je ook kunt doen: open kaart spelen. Zeg dat je een dagje voor jezelf nodig hebt om tot rust te komen. Heb je een klootzak als baas? Lees dan vooral verder.

Do
Ook de dagen rondom je ziekmelding zijn belangrijk. Als jij op zondag tot in de late uurtjes foto’s, gifjes en video’s van dat festival op social media plaatst, is het niet geloofwaardig als je je op maandag ziek meldt. Iedereen snapt dat je een kater hebt in plaats van een griepje. Nog een tip: het is nooit slim om maar één dag nepziek te zijn.

Don’t
Je ziek melden op de dagen dat heel Nederland zich ziek meldt. Denk aan de dag na Koningsdag of snikhete dagen.

Don’t
Te veel informatie weggeven aan collega’s. Over hoe het begon, hoe je erbij lag, hoe je je voelde en welke recepten van oma hebben geholpen. Waarom? Omdat je het niet gaat onthouden. Geef nooit te veel informatie, want dan kun je ook geen tegenstrijdige antwoorden geven.

Do
Geniet optimaal van deze dag. Dan kun je er daarna weer met frisse moed tegenaan.

Laatste nieuws

Zie ook