Saar’s Soulkitchen: platte kip

Je eigen Midnight in Paris-moment. Stel je voor: je zit ín de film Midnight in Paris ? Ik vond Het kookboek van Alice B. Zo beleef ik elke keer

Lees ook

Je eigen Midnight in Paris-moment.

Stel je voor: je zit ín de film Midnight in Paris ? wat mij betreft een van de fijnste fantasieën die er zijn. Net als hoofdrolspeler Owen Wilson ga je klokslag twaalf uur ?s nachts terug naar het Parijs in de roaring twenties. Je gaat er aan tafel met de groten uit de kunstscene van die tijd: Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Pablo Picasso… Er wordt gediscussieerd en gegeten. Op tafel staat de allerbeste platte kip ? zie je het voor je? ? klaargemaakt door Alice B. Toklas.

Ik vond Het kookboek van Alice B. Toklas jaren geleden in een supersale-bak. Het staat vol recepten die ze maakte wanneer onder anderen Pablo Picasso en z’n vrienden kwamen eten. Voor alle duidelijkheid: Alice was de vriendin Gertrude Stein, cultfiguur in de Parijse kunstscene begin vorige eeuw. Op zaterdag nodigden ze hen uit in hun huis aan de Rue de Fleurus. Terwijl Gertrude de hoge kunsten besprak, kookte Alice.

Zo beleef ik elke keer als ik de platte kip uit dit boek maak mijn eigen Midnight in Paris-momentje. Wanneer de vlam in de pan slaat tijdens het flamberen van de saus, roep ik Picasso vast aan tafel. Platte kip voor Pablo: lekker met goeie aardappelpuree, knapperige haricots verts en groene salade.

recept platte kip

Platte kip met room en dragon
1 (biologische) scharrelkip
75 gram roomboter (in plaats van 150!)
2 sjalotjes, fijngehakt
1 dl cognac
200 gram crème fraiche
1 theelepel verse dragon, fijngehakt
peper, zout

Zet de oven op 200 graden. Snijd de kip open langs de rug, sla hem plat en bestrooi met peper en zout. Doe de helft van de boter in een braadslee en zet hem op hoog vuur. Braad de kip aan en zet hem, de vleugels en pootjes omhoog, in het midden van de oven. Regelmatig bedruipen en eventueel, als de kip snel heel bruin wordt, de oventemperatuur iets lager zetten. Haal de kip na ca. 80 minuten uit de oven en leg hem op een schaal. Zet de braadslee op matig vuur en fruit de sjalotjes in het bakvet. Verhit de cognac, steek hem aan en schenk over de sjalotten. Voeg crème fraiche en dragon toe en roer door met een houten lepel. Roer de rest van de boter er in klontjes door, voeg eventueel wat zout toe en giet de saus over de kip.

Laatste nieuws

Zie ook