Dit is het geheim van een jong uiterlijk

De eeuwige jeugd bestaat echt. Dragers van een positief gen hebben namelijk een jong uiterlijk vergeleken met mensen die dit gen niet hebben.

Lees ook

Dit hebben we áltijd al willen weten.

De eeuwige jeugd bestaat écht. Dragers van een positief gen blijven langer jong vergeleken met mensen die dit gen niet hebben. Het is voor het eerst dat wetenschappers iets te weten komen over het ongrijpbare verschijnsel van een jeugdig uiterlijk.

In een studie, gepubliceerd in Current Biology, bestudeerden onderzoekers uit onder meer Rotterdam en Leiden 2693 bejaarden. Verschillende mensen werd gevraagd de leeftijd van de deelnemers te schatten, waarna de wetenschappers onderzochten of een jeugdig of ouder voorkomen gepaard ging met bepaalde genen.

Wat is gebleken? Mensen die het gen MC1R bij de geboorte in een afwijkende vorm hadden meegekregen, zagen er ouder uit. Dat gen is van invloed op huidkleuring, ontstekingsreacties en reparatie van DNA-schade.

Op welke manier de ongunstige genvarianten precies betrokken zijn bij huidveroudering? Dat weten de onderzoekers zelf ook niet. “Misschien dat de huid bij mensen die drager zijn van deze varianten wat sneller zakkerig wordt”, zo laat hoofdonderzoeker Manfred Kayser van Erasmus MC weten.

Het onderzoek heeft onze nieuwsgierigheid in ieder geval geprikkeld. We verwachten binnenkort dan ook meer te horen over deze ontdekking.

In drie simpele stappen een stralende huid >>

Laatste nieuws

Zie ook