Niet WAT je eet maar HOE je eet kan zorgen dat je aankomt

Mensen die vaak uiteten gaan of voedsel uit blik eten, hebben minder kans op gewichtstoename dan mensen die deze eetgewoonten niet hebben. 

Eet je slank.

Uit eten gaan of het eten van voedsel uit blik is niet zo slecht voor je als je denkt. Sterker nog: uit recent onderzoek blijkt dat mensen die vaak naar de snackautomaat gaan minder kans hebben op gewichtstoename dan degenen die er met een grote boog omheen lopen.

De Autonome Universiteit van Madrid onderzocht het gewicht en de typische eetgewoonten van 1.600 mensen tussen de 18 en 60 jaar. In de 3,5 jaar dat de deelnemers werden gevolgd, kwam een derde van hen minstens 3 kilo aan. Hoe dat kan? Deze mensen aten minstens twee keer per week voor de tv en spraken voordat ze aan hun maaltijd begonnen niet met zichzelf af hoeveel ze wilden eten.
Je zou denken dat deelnemers met ongezonde eetgewoonten als het eten van voorgekookt of ingeblikt voedsel en snacks uit een automaat ook zwaarder werden. Maar dat bleek niet het geval.

Volgens Blake, diëtist bij The Ohio State University, zijn deze bevindingen niet per se verrassend. Hoewel blikvoedsel, fastfood en snacks uit een automaat ongezond zijn, zijn er binnen die categorieën vaak ook gezondere opties waar mensen uit kunnen kiezen ? denk ingeblikte groenten of zakjes noten.
De deelnemers met ongezonde eetgewoonten (lees: eten voor de tv en niet met jezelf afspreken hoeveel je wilt eten) zijn daarentegen niet bewust bezig met wat ze eten. Daardoor eten ze waarschijnlijk meer, waardoor de kans op gewichtstoename groter is.

Een groter bewustzijn van wat en hoeveel je eet, is vaak belangrijk om gewicht te verliezen: “If we’re more aware of what and how much we’re eating, that’s where I see people make a lot more progress with weight loss and with maintenance,” zo laat Blake weten. Mensen die een etentje plannen en vooraf naar het menu kijken, zijn beter in staat om te veel eten te voorkomen, waardoor ze minder snel zullen aankomen.

MAAR let op. Volgens Dr. Vincent Pera, directeur gewichtsmanagement van het Miriam Ziekenhuis in Rhode Island, is het moeilijk om te bepalen welk eetgedrag tot gewichtstoename leidt. De onderzoekers hebben namelijk niet alle factoren die van invloed zijn op gewichtstoename, zoals stress, opgenomen in hun studie. Daarnaast rapporteerden de deelnemers zelf wat ze aten en hoeveel ze wogen. Het is mogelijk dat de resultaten beïnvloed zijn doordat de deelnemers bijvoorbeeld hun snack-attacks niet hebben gemeld of dat ze niet eerlijk zijn geweest over hun gewicht.

Dit zou hét geheim kunnen zijn om gewicht te verliezen >>

Laatste nieuws